Boala care se răspândește agresiv în România. Medicii sunt în alertă după o explozie a numărului de cazuri

O nouă afecțiune a început să se răspândească în România. Minim 10 pacienți se prezintă zilnic la camera de gardă cu suspiciunea acestei boli.
Boala care se răspândește agresiv în România. Medicii sunt în alertă după o explozie a numărului de cazuri

Boala care se răspândește agresiv în România și de care este bine să te ferești. Medicii din Timișoara, de la spitalul Victor Babeș sunt în alertă din cauza unei noi afecțiuni. Aceștia au început să înregistreze zilnic minim 10 pacienți care se prezintă la camera de gardă cu suspiciunea de pneumonie comunitară.

Un număr de peste 40 de pacienți au fost până acum diagnosticați cu acest tip de pneumonie. Această boală de origine infecțioasă se transmite foarte ușor pe cale respiratorie. Iar în cazul pacienților care suferă și de alte boli, poate avea o rată de mortalitate de aproape 15%, informează Cancan. Medicii sunt în alertă după o explozie a numărului de cazuri.

Boala care se răspândește agresiv în România. Cum o recunoști și când trebuie să mergi la medic

Timp de aproape 2 ani, datorită protecției oferite de purtarea măștilor, aproape că nu am putut să vorbim de penumonii comunitare. Așa cum îi spune și numele, îmbolnăvirea se produce în comunitate. Transmiterea este foarte ridicată, și asta îndeosebi în cazul persoanelor imunocompromise. Odată cu renunțarea la purtarea măștii, au început să apară, și acum chiar să crească numărul celor care dezvoltă o asemenea pneumonie. Din fericire, în majoritatea cazurilor vorbim de forme ușoare, care se pot trata ambulatoriu.

Dacă, însă, pacientul are comorbidități, se impune internarea lui în spital pentru administrarea tratamentului. Și în această grupa intră persoanele care au neoplazii, boli renale cronice, BPOC (Boală Pulmonară Cronică Obstructivă), bronșiectazii, în general, persoane cu imunitate compromisă și care pot prezența risc vital.” A declarat dr. Gabriel Geru, medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Simptomele pneumoniei comunitare

Principalele simptome în cazul pneumoniei comunitare sunt febra de peste 38 de grade, tusea cu expectorații, frisoanele, durerile abdominale acute sau cefaleele.

“Până acum vorbeam de o specificitate temporală a cazurilor, în sensul că majoritatea apăreau primăvara devreme și toamna. Acum am constatat o creștere a numărului de persoane ce contractează penumonii chiar și în această perioadă de primăvară târzie, când temperaturile sunt de peste 22-25 grade. Practic, nu doar că am revenit la numărul de cazuri de dinainte de pandemie, dar putem vorbi și de o creștere a acestora, iar principalul factor este această imunitate scăzută a pacienților.

Iar în cazul pacienților cu comorbidități, există chiar posibiltatea de apariție a unor complicații care pot duce la insuficiență respiratorie, chiar șoc septic, și, de aceea, cei care prezintă un asemenea risc rămân internați în spital. Recomandarea mea ar fi ca bătrânii sau cei cu afecțiuni grave să continue să poarte mască atunci când sunt în colectivități mari. Trebuie să ne gândim că, totuși, penumonia comunitară are o mortalitate de aproape 15 % în cazul pacienților care ajung să necesite spitalizare.” A mai spus dr. Gabriel Geru.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Teama pe care o are Teo Trandafir chiar si dupa 30 de ani televiziune
8.8 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *