Câți ani trebuie să muncești ca să primești pensie. Stagiul minim de cotizare pentru femei și bărbați

Perioada minimă prevăzută de lege

Scris de: Daoud Andra

27 Mar. 2023

Câți ani trebuie să muncești ca să primești pensie. Stagiul minim de cotizare pentru femei și bărbați

Pentru a putea beneficia de pensie, românii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Legea prevede o vârstă minimă de pensionare, dar și un stagiu minim de cotizare la stat. Câți ani trebuie să muncești ca să primești pensie și cum se poate cumpăra vechimea în muncă.

Ce spune legea cu privire la câți ani trebuie să muncești ca să primești pensie

Legea pensionării în România prevede o vârstă minimă pentru femei și alta pentru bărbați, dar și un interval minim în care să fi cotizat la sistemul de pensii. În prezent, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani și 9 luni, urmând să crească treptat până la 63 de ani, până în anul 2030. În cazul bărbaților, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.

Citește și: Ce pensie are Adriana Iliescu, de fapt: „Am fost profesor universitar”. Adevărul nebănuit, nu e așa cum se credea

Dacă vârsta la care românii pot ieși la pensie diferă în funcție de gen, în ceea ce privește stagiul minim de cotizare lucrurile stau la fel și în cazul femeilor, și în cazul bărbaților. Acesta este de 15 ani, dacă ne referim la pragul minim. Stagiul complet de cotizare presupune o perioadă de 31 de ani și 9 luni pentru femei și 35 de ani pentru bărbați.

Stagiul complet de cotizare este perioada în care angajații au contribuit la stagiul de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limita de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parțial.

Citește și: Ce pensie specială are Irina Loghin, la 84 de ani. Suma pe care artista o încasează lunar, după un mandat ca parlamentar

Câți ani trebuie să muncești ca să primești pensie
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani

Cum poți cumpăra vechime în muncă

Românii pot plăti retroactiv contribuția la sistemul de pensii, potrivit OUG 163/2020. Doar în anumite condiții poți cumpăra vechime în muncă și pentru o perioadă de maximum 6 ani, potrivit legii.

“Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, se arată în ordonanța de urgență.

Citește și: Ce pensie are Mirabela Dauer. Suma neașteptată pe care o încasează după 60 de ani de muncă

Contribuția se calculează în funcție de salariul minim pe economie, care a crescut de la 1 ianuarie 2023. Valoarea salariului minim brut pe țară este de 3.000 de lei, astfel contribuția lunară la sistemul public de pensii a crescut de la 638 de lei, cât era anul trecut, la 750 de lei. Astfel, pentru un an de vechime în muncă, românii trebuie să plătească 9.000 de lei. Această sumă poate fi achitată într-o singură tranșă sau eșalonat, în funcție de contractul încheiat cu casa de pensii.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Vladimir Drăghia, despre viața cu două fetițe
7.1 86 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *