Ce este bine să dai de pomană de Schimbarea la față 2022. Principalele tradiții și obiceiuri

Ziua de 6 august este foarte importantă pentru creștinii ortodocși
Ce este bine să dai de pomană de Schimbarea la față 2022. Principalele tradiții și obiceiuri

Ziua de 6 august reprezintă o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii ortodocși. În această zi este Schimbarea la Față a Domnului, o zi cu multe tradiții și obiceiuri. Vezi mai jos ce este bine să dai de pomană și ce obiceiuri sunt de Schimbarea la față a Domnului.

Ce este bine să dai de pomană de Schimbarea la față a Domnului

În dimineața zilei de 6 august, de Schimbarea la față a Domnului, creștinii ortodocși merg la biserică, acolo unde duc struguri sau alte fructe și legume. Acestea sunt sfințite de către preoți. Se spune că este bine să le oferi apoi oamenilor pentru a avea spor și sănătate.

Credincioșii mai dau de pomană fructe de sezon, mere, prune, pepene, struguri și colivă, dar și pachete cu preparate din icre și pește, dat fiind că deși sărbătoarea a picat în Postul Sfintei Marii este zi de dezlegare la pește, ulei și vin.

Obiceiuri de Schimbarea la față a Domnului. Ce e bine să faci

În ziua de Schimbarea la față a Domnului nu este bine să fii certat cu cineva sau să te cerți. Se spune că așa vei fi tot restul anului. Tot în această zi, fetele nu trebuie să se pieptene. Se spune că dacă își pieptănă părul în ziua de Schimbarea la față a Domnului, părul lor nu va mai crește. De asemenea, nu se spală haine pe 6 august, deoarece, conform tradiției, o să fiți năpădiți de ploșnițe sau păduchi.

În ziua de Schimbarea la față a Domnului femeile însărcinate țin post pentru a avea o naștere ușoară. Nu e bine să călătoriți în ziua de Schimbarea la față. Potrivit tradiției, cine face asta se va rătăci. De asemenea, se spune că e bine ca în ziua de 6 august să te împaci cu persoanele cu care ești certat. Acest lucru face bine la suflet și vei fi mai împăcat cu tine. Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă, sigur vor fi vindecați, spune tradiția.

„Pe muntele Tabor, pe când Iisus se ruga, apostolii, moleșiți de somn, tresar deodată la o priveliște nemaivăzută: chipul Mântuitorului s-a făcut altul, fața Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui se făcuseră albe că zăpada. Dar, imediat, au parte de un lucru și mai neobișnuit: în această lumină, doi bărbați stau de vorbă cu Iisus despre patima și moartea Sa în Ierusalim. Este vorba despre marii proroci ai Vechiului Testament, Moise și Ilie”, se arată în calendarul creștin ortodox.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Raicu revine în televiziune?
9.3 93 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *