Ce nu este bine să faci de Sfântul Andrei 2022. Tradiția pe care toate femeile trebuie să o respecte

Ce nu este bine să faci de Sfântul Andrei. Sfântul Andrei este cel care a botezat greci şi geto-daci din Dobrogea, Macedonia, Tracia şi Ţarigrad
Ce nu este bine să faci de Sfântul Andrei 2022. Tradiția pe care toate femeile trebuie să o respecte

Ce nu este bine să faci de Sfântul Andrei 2022, pentru a nu fi urmărit de ghinion. Sfântul Andrei se sărbătorește în fiecare an, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie. Este seara în care se pune grâu la încolțit, iar credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri, păstrate din cele mai vechi timpuri.

Ce nu este bine să faci de Sfântul Andrei 2022

Sfântul Andrei este cel care a botezat greci şi geto-daci din Dobrogea, Macedonia, Tracia şi Ţarigrad. El a hirotonit primii episcopi şi preoţi, aşa cum făcea Apostolul Pavel în călătoriile sale misionare.

Tradiții și obiceiuri

 • În trecut, sărbătoarea bisericească a Sfântului Andrei ținea doar până la prânzul zilei de 30 noiembrie
 • De Sfântul Andrei nu e voie să se muncească întreaga zi
 • cei care încălcau această poruncă riscau să se îmbolnăvească, să aibă amețeli. De asemenea riscau să îi doară capul, să se înece, să fie arși cu apă fiarta, să fie bântuiți de strigoi
 • de Sfântul Andrei se goleşte cenuşa din sobe
 • oalele şi cănile sunt întoarse cu gura în jos.
 • în unele zone din Bărăgan, fetele fac turtă din făină de grâu, cu apă şi multă sare, şi se spune că acel flăcău ce îi aduce fetei noaptea apă în vis, să-şi astâmpere setea, o va lua de nevastă.
 • Ziua Sfântului Andrei este supranumită și Ziua Lupului.
 • În tradiția populară se spune că lupii coboară din munte și se adună în haite de câte doisprezece.
 • Pe 30 noiembrie, în trecut, oamenii se fereau să pronunțe numele acestor animale. Asta pentrua nu se întâlni cu ei în următorul an.
 • Potrivit spuselor din bătrâni, femeile nu au voie să se pieptene și nici să coasă pentru a nu le merge rău în anul care vine.
 • Conform tradiției, în această zi sfântă, românilor care țin post negru li se împlinesc dorințele legate de însănătoșire sau căsătorie.
 • Tot de Sfântul Andrei, copiii pun crengi de copaci roditori în apă ca să înflorească și să sorcovească cu ele de Anul Nou.

Citește și Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Andrei. Cui trebuie să spui „La mulți ani” pe 30 noiembrie

Rugăciunea de Sfântul Andrei

Pentru că Sfântul Andrei este una dintre cele mai importante sărbători, preoții îi sfătuiesc pe credincioși, să rostească Rugăciunea Sfântului Andrei, încă de la primele ore ale dimineții.

„Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi. Ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor.

Ce nu este bine să faci de Sfântul Andrei
Ce nu este bine să faci de Sfântul Andrei

Care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim. Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate. Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne.

Vezi și De ce se pune busuioc sub pernă în Ajun de Sfântul Andrei. Care este semnificația acestei tradiții, de fapt

Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta. Dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv. Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea.

Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin”.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
În ce serial apare Lora?
9.2 141 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *