Cel mai periculos oraș din România în caz de cutremur. Riscul este uriaș dacă locuiești aici

Unde să te adăpostești în caz de cutremur
Cel mai periculos oraș din România în caz de cutremur. Riscul este uriaș dacă locuiești aici

Cercetătorii au întocmit o listă cu cele mai sigure orașe din România în caz de cutremur, dar au stabilit și care este cel mai periculos oraș într-o asemenea situație. Potrivit lor, există câteva zone foarte periculoase.

Harta seismologică a României. Care sunt zonele sigure și care sunt periculoase

Autoritățile române sunt în alertă după dezastrul din Turcia, în urma cutremurului puternic de zilele trecute. A fost întocmită o hartă seismologică, iar potrivit acesteia, există trei zone din România sigure în cazul unui cutremur major. Conform experților, orașele cu risc minim la cutremur sunt Alba Iulia, Cluj-Napoca și Oradea. Astfel, în zona Transilvaniei, efectele cutremurelor mari sunt atenuate rapid.

Zona Vrancea este cea de maximă intensitate din țara noastră, iar cel mai periculos oraș în fața unui seism mare este București. Capitala are câteva zone vulnerabile: Pantelimon, zona Otopeni (Casa Presei Libere și Băneasa). În București, la polul opus, zonele sigure sunt Metalurgiei, IMGB și Dâmbovița.

Alte orașe și județe sigure de pe harta seismografică

Potrivit istoricului seismografic alte orașe și județe sigure în caz de cutremur sunt: Caraș Severin, Satu Mare, Constanța, Deva, Bistrița și zona dintre județele Sibiu și Brașov (risc mediu). Și Târgu Mureș, Piatra Neamț și Suceava fac parte din județele du risc mediu de cutremure.

„Cele mai periculoase zone pentru locuitori, în caz de cutremur, sunt Bucureşti, Ploieşti, Buzău, Focşani sau Iaşi şi toate zonele cuprinse între ele, urmate în topul intensităţii de Roman, Bacău, Piteşti, Giurgiu şi toate zonele din acest perimetru. În zonele cu risc intermediar se mai află şi Cernavodă, Tulcea”, se arată în statistica întocmită de INFP.

Zonele cu roșu marcate pe harta seismologică sunt București, Ploiești, Buzău, Focșani, Galați, Iași și zonele din jurul lor.

Unde să te adăpostești în caz de cutremur

Potrivit specialiștilor, adăpostirea sub tocul ușii nu este o idee bună mai ales dacă nu știm cum este construită clădire. Există posibilitatea ca acest toc să nu fie sub o grindă. În astfel de situații mai sigură este adăpostirea ghemuit lângă pereții de rezistență. Se recomandă să avem un rucsac pregătit pentru situații de urgență în care să punem: apă, câteva conserve, energizante, un telefon și o lanternă. E bine să avem în locuință și un extinctor. În care în care țevile de gaz de rup este suficientă o singură scânteie pentru a izbucni un incendiu.

Cel mai mare cutremur care s-a produs în România

Un cutremur de 7,9 grade a fost cel mai puternic cutremur înregistrat în România și a avut loc pe 26 octombrie 1802. În anii recenți însă, cel mai puternic a fost cel de pe 4 martie 1977, cu o magnitudine de 7,4 pe scara Richter. S-au înregistrat atunci 1.570 de morți și peste 11.300 de răniți.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Lavinia Pîrva și Ștefan Bănică, apariție surpriză la un eveniment monden
7.1 53 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *