Cine este Ligia Deca, propusă la Educație. Ar putea să-i ia locul lui Sorin Cîmpeanu

Ce apare în declarația ei de avere
Cine este Ligia Deca, propusă la Educație. Ar putea să-i ia locul lui Sorin Cîmpeanu

Cine este Ligia Deca, propusă la Educație. După demisia lui Sorin Cîmpeanu, ministru interimar la Ministerul Educației a rămas Sebastian Burduja. Trei nume noi au apărut pe lista de miniștri care l-ar putea înlocui pe Sorin Cîmpeanu. Este vorba de consilierul prezindențial Ligia Deca, fostul ministru al Educației în guvernul Orban, Monica Anisie și Marilen Pirtea, deputat liberal și rector al Universității de Vest din Timișoara.

Cine este Ligia Deca, propusă la Educație

Se pare însă că favorită la funcția de ministru al Educației este Ligia Deca. Potrivit unor surse politice, ea ar fi lucrat și la proiectul lui Klaus Iohannis „România Educată”.

Ligia Deca, în vârstă de 40 de ani, a fost consilier de stat începând cu 2016, iar din 2019 este consilier prezidențial. Conform CV-ului său, Deca a obținut titlul de doctor în științe politice în 2016 în cadrul Universității din Luxemburg și este absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College.

În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area.

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

În anul 2014, Ligia Deca a devenit și membru al grupului de experți din cadrul Comisiei Europene pe tema „Science in Education” și expert al Consiliului Europei.

Între anii 2017-2020, ea a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fullbright în România.

Ce avere are Ligia Deca

Potrivit ultimei declarații de avere, consilierul prezidențial deține două terenuri intravilane în București, o casă și un apartament. Are două autovehicule și mai multe conturi în bancă cu o sumă totală de 340.000 de lei (68.000 de euro).

De asemenea, Ligia Deca are și 3 credite la bancă în valoare totală de 870.000 de lei (175.000 de euro). Data scadentă a celui mai mare dintre ele este în 2045, potrivit ziare.com.

În ceea ce privește veniturile, anul trecut a obținut peste 150.000 de lei din indemnizația de consilier prezidențial, la care se adaugă 7.500 de lei dintr-un contract de cadru didactic asociat la SNSPA.

Sorin Cîmpeanu a demisionat în urma scandalului de plagiat

Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Educației joi, 29 septembrie printr-un mesaj postat pe pagina sa de socializare. El amenționat că în mandatul său a reușit să aducă schimbări importante în domeniul Educației, schimbări care „au pus bazele reformei România Educată

Demisia sa vine ca urmare a scandalului  în care a fost implicat și în care este acuzat că și-a fi plagiat teza de doctorat.

7.2 18 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.