Cum ar putea fi încheiate mediile elevilor, în contextul grevei. Proiectul propus de Ministerul Educației arată clar

Cu câte note se poate încheia media generală

Scris de: Daoud Andra

07 Jun. 2023

Cum ar putea fi încheiate mediile elevilor, în contextul grevei. Proiectul propus de Ministerul Educației arată clar

Greva profesorilor se prelungește, astfel că situația mediilor anuale ale elevilor a fost adusă în discuție din nou. Ministerul Educației a propus o variantă pentru ca mediile elevilor să poată fi încheiate chiar și în contextul grevei. Propunerea vizează modificarea numărului de note cu care poate fi încheiată situația la o disciplină.

Propunerea Ministerului Educației privind mediile elevilor

Elevii români sunt în continuare cu situația școlară neîncheiată, în condițiile în care profesorii sunt în grevă de pe data de 22 mai. Sindicaliștii nu au ajuns la o înțelegere cu reprezentanții Guvernului, motiv pentru care dascălii nu s-au întors încă la catedră. Cu câteva zile înainte de începerea examenelor naționale, Ministerul Educației vine cu o propunere pentru ca mediile anuale să poată fi încheiate.

Citește și: Ce se întâmplă cu anul școlar, dacă greva profesorilor se prelungește. Anunțul vine chiar de la ministrul Educației

Reprezentanții din educație au propus ca regulamentul privind numărul minim de note de la o materie să se schimbe și mediile să poată fi încheiate și cu două note. În prezent, de când s-a renunțat la semestre și s-a reorganizat anul școlar pe module, nu se mai încheie două medii semestriale, ci una anuală. Astfel, regulamentul prevedea ca, la fiecare disciplină, numărul minim de note cu care se poate încheia media să fie N+3, unde N este numărul de ore pe săptămână, la materia respectivă.

„Potrivit proiectului, la articolul 107, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins: „(4^1) În anul școlar 2022-2023, în situații excepționale, neimputabile elevului sau familiei acestuia, inclusiv în situații medicale care conduc la un număr de absențe de cel mult 50% din numărul de ore de curs prevăzut într-un an școlar la o disciplină/un modul, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două.

Situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală.”, se arată în proiectul elaborat de Ministerul Educației.

Citește și: Ce salariu are un profesor în România în 2023. Cât se câștigă în alte țări din Europa

Ce se întâmplă cu examenele naționale

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că deocamdată nu sunt motive să fie modificat calendarul Evaluării Naționale, respectiv cel al Bacalaureatului. Absolvenții de liceu ar trebui să înceapă susținerea probelor de competențe pe 12 iunie, conform calendarului inițial privind BAC-ul 2023. Elevii care termină gimnaziul ar trebui să susțină probele scrise de la Evaluarea Națională începând cu data de 19 iunie.

Citește și: Calendar Evaluarea Națională 2023. Când încep examenele

Ligia Deca a anunțat că va avea loc o nouă rundă de negocieri cu reprezentanții profesorilor și că, deocamdată, nu există motive pentru a amâna începerea examenelor naționale.

„Încă suntem în calendar pentru a nu modifica calendarul probelor. Am făcut apel incă o dată la federațiile sindicale și am rugat să se revină la clase. Dacă vom ajunge pe finalul săptămânii la concluzia că nu există suficientă resursă umană pentru a organiza aceste exemane, vom anunța principalele măsuri pe care ministerul le ia în calcul”, a declarat Ligia Deca.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Fotografiile care o ajută pe Lora să nu se abată de la planurile ei
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *