De ce bat românii în lemn, de fapt. Semnificația puternică pe care o are această veche superstiție

De unde a pornit acest obicei și ce semnifică, de fapt?
De ce bat românii în lemn, de fapt. Semnificația puternică pe care o are această veche superstiție

„Doamne, fereșete! Bate în lemn!”. Nu de puține ori am auzit această expresie, iar mulți dintre noi au folosit-o și ei la rândul lor. Superstițioșii obișnuiesc să bată în lemn atunci când vor să îndepărteze ghinionul sau lucrurile rele din calea lor. Dar oare te-ai întrebat vreodată de unde provine de fapt acest obicei? Răspunsul, în râdurile de mai jos.

De ce bat românii în lemn

Obiceiul bătutului în lemn nu este prezent doar la noi, ci și în alte țări europene și chiar pe meleaguri mult mai îndepăratate. Bătutul în lemn este o practică des întâlnită chiar și în zilele noastre și se face atunci când dorești să fii ferit de rele.

Dar de unde se trage mai exact acest obicei? În timpuri străvechi, când religiile actuale, inclusiv creștinismul, nu apăruseră încă, păgânii de pe întreg continentul euroasiatic – din Irlanda și până în India – au adoptat cultul lemnului.

Potrivit credințelor de atunci, copacul, pădurea și chiar frunza reprezentau elemente sacre. Într-o lucrare privind superstițiile oamenilor, autorii Stephen Bechtel si Deborah Aarson au detaliat aspecte legate de bătutul în lemn, demonstrând totodată că acest obicei are o vechime foarte mare, potrivit Mentalfloss.

În acele timpuri, oamenii obișnuiau să confecționeze altare din tulpina copacilor și își făceau fetișuri din lemn pe care le foloseau la ceremoniile lor religioase. De asemenea, celții erau convinși că lemnul păstrează înăuntrul său toate spiritele, atât cele bune, cât și cele rele.

Pornind de la această credință, a apărut obiceiul străvechi care spunea că atunci când se poartă o discuție discretă, participanții trebuie să bată în lemn, pentru a nu fi ascultați de duhurile rele, care puteau transmite cele auzite persoanelor nedorite.

Totodată, în unele părți, bătutul în lemn reprezenta un semnal transmis zeilor ascunși în lemn, pentru ca ei să fie atenți la rugăciunea care li se adresa și să o îndeplinească.

Citește și: „Planta care îți aduce noroc în bani și dragoste. Locul din casă unde e bine să o așezi

O altă teorie

Totuși, există și cercetători care afirmă că obiceiul bătutului în lemn ar fi multmai recent decât se crede. În cartea sa „The Lore of the Playground”, folcloristul bitanic Steve Touchwood susține că această practică își are originile într-un joc de copii din secolul al XIX-lea. Acesta era asemănător cunoscutei lepșe din zilele noastre, însă diferența era că, în momentul în care unul dintre jucători atingea un obiect din lemn, se considera că era imun și nu poate fi prins.

Citește și: „Ce culori să ai în dormitor ca să atragi norocul în dragoste, în 2023. Țin energiile negative la distanță

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Anca Dumitra este însărcinată
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *