De ce să nu pui niciodată mâncarea caldă în frigider. Pericolul nebănuit la care te expui

Iată ce e bine să știi!

Scris de: Oana Matei

21 Mar. 2023

De ce să nu pui niciodată mâncarea caldă în frigider. Pericolul nebănuit la care te expui

Vrei să răcești rapid mâncarea în frigider? Să știi că nu este o idee bună deloc. Știm cu toții că mâncarea, după ce a fost preparată, poate sta la temperatura camerei pentru maxim 2 ore. Cu toate acestea, alimentele calde sau fierbinți, nu trebuie puse în congelator sau în frigider, din două motive principale: durata de viață frigiderului și problemele de siguranță alimentară.

Ce se întâmplă dacă pui alimente, calde sau fierbinți, în frigider?

1.Risc de intoxicație alimentară

Una dintre cele mai frecvente cauze ale intoxicațiilor alimentare este răcirea necorespunzătoare a alimentelor gătiteBacteriile sunt peste tot, chiar și după ce un aliment este gătit la o temperatură internă sigură, dacă au mediul propice, ele pot reapărea și apoi se pot reproduce.

Normele de siguranță alimentară recomandă refrigerarea alimentului în maxim 2 ore, deoarece la temperatura camerei (între 5ºC și 65ºC, considerată „zona periculoasă”), riscul de dezvoltare a bacteriilor, crește. Cu toate acestea, trebuie acordată atenție, modului în care este executat acest proces de răcire, deoarece există câteva dezavantaje:

  • introducerea alimentelor calde în frigider  va crește temperatura din interiorul frigiderului  și, în consecință, crește riscul de contaminare al celorlalte alimente, scăzându-le perioada de valabilitate. Este indicat să lăsați suficient spațiu în jurul alimentelor calde, pentru ca aerul rece să circule și pentru a grăbi procesul de răcire, așezați mâncarea în frigider, dacă este puțin caldă, cât mai sus, deoarece temperatura este mai stabilă în această zonă. Aerul cald tinde să urce, iar aerul rece să coboare, prin urmare, dacă punem alimentul cald pe raftul de sus,  vor fi afectate mai puține alimente.
  • mâncarea se răcește neuniform: dacă dorim să răcim o cantitate mare de alimente, mâncarea nu se va răci uniform. Răcirea are loc mai întâi, la suprafață, cu cât recipientul cu mâncare este mai mic, cu atât se răcește mai repede. Prin urmare, este recomandabil  să depozitați mâncarea caldă în recipiente puțin adânci pentru a accelera procesul de răcire.

2.Durata de viață a frigiderului

Deși frigiderele moderne cu control inteligent de temperatură și mecanisme de protecție ar trebui să sufere mai puțin din cauza asta, un lucru este sigur: alimentele fierbinți provoacă condens, care se depune pe peretele din spate al interiorului și provoacă formarea de gheață. Acest lucru va crește energia consumată de frigider pentru a restabili temperatura optimă din interior. În timp, frigiderul devine mai puțin eficient și trebuie dezghețat mai des.

Cum se refrigerează alimentele fierbinți?

Este adevărat că germenii se dezvoltă destul de repede atunci când alimentele sunt lăsate afară la temperatura camerei, dar există o oarecare spațiu de mișcare. Deși bacteriile dăunătoare se pot dezvolta în alimente foarte repede, acest lucru nu se întâmplă imediat. Mâncarea gătită  trebuie refrigerată în două ore de la preparare (o oră dacă este vară), deoarece există riscul de multiplicare a bacteriilor.

Cea mai bună modalitate de a răci mâncarea fierbinte înainte de a o pune la frigider, fără a destabiliza temperatura internă, care ar trebui să fie sub 5ºC, este să puneți mâncarea într-un recipient ermetic (de preferat, din sticlă) și să o răciți folosind o baie de apă rece cu gheață.

 

Vezi și Cât timp rezistă mâncarea gătită în frigider. Nu mulți știu, aceasta este de fapt perioada care nu trebuie depășită

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Lavinia Pîrva și Ștefan Bănică, apariție surpriză la un eveniment monden
10 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *