Greșeala uriașă pe care nu trebuie să o faci când conduci pe zăpadă. Riscul este uriaș, mulți șoferi nici nu se gândesc la asta

Ce trebuie să faci înainte de a te urca la volan

Scris de: Daoud Andra

28 Jan. 2023

Greșeala uriașă pe care nu trebuie să o faci când conduci pe zăpadă. Riscul este uriaș, mulți șoferi nici nu se gândesc la asta

Condusul pe timp de iarnă poate fi o adevărată provocare pentru mulți șoferi. Atunci când drumul este acoperit cu zăpadă sau cu polei, conducătorii auto trebuie să adapteze viteza la condițiile de drum și să nu facă manevre bruște la volan. Care este greșeala uriașă pe care nu trebuie să o faci când conduci pe zăpadă.

Sfaturi pentru a conduce în siguranță atunci când ninge

Șoferii care conduc pe ninsoare ar trebui să dea dovadă de mai multă prudență decât de obicei și să adapteze stilul de condus la condițiile de drum. În primul rând, atunci când carosabilul este acoperit cu polei, gheață sau zăpadă, nu este indicat să pleci la drum dacă nu ai mașina echipată cu anvelope de iarnă. Nu doar că este periculos să conduci cu anvelope de vară, dar poți fi sancționat dacă ești oprit în trafic.

Citește și: Trucul rapid prin care dezgheți parbrizul mașinii. Îți va fi de mare ajutor, orice șofer trebuie să știe

În al doilea rând, manevrele pe care le faci la volan nu trebuie să fie bruște. Viteza cu care circuli va fi mai mică decât în condiții meteo normale, potrivit Codului Rutier. Menține o distanță sigură față de autovehiculul din față, pentru a nu fi nevoit să frânezi brusc. De asemenea, la plecarea de pe loc, evită să accelerezi brusc, pentru că riști ca mașina să derapeze.

Greșeala uriașă pe care nu trebuie să o faci când conduci pe zăpadă
Mașina trebuie să fie curățată de zăpadă înainte de a pleca la drum

Greșeala uriașă pe care nu trebuie să o faci când conduci pe zăpadă

Primul lucru pe care ar trebui să îl faci atunci când te urci la volan este să cureți mașina de zăpadă. Mulți șoferi se grăbesc și nu curăță complet mașina, ci doar parbrizul, geamurile laterale, luneta și oglinzile retrovizoare. Specialiștii spun că, dacă nu dai la o parte și zăpada de pe plafon, poate fi foarte periculos atunci când conduci.

Citește și: Cum dezgheţi rapid parbrizul maşinii. Trucul a devenit viral pe TikTok

Stratul de zăpadă rămas pe mașină va „zbura” atunci când accelerezi și va ajunge pe parbrizul mașinii care circulă în spatele tău. De asemenea, dacă frânezi, zăpada care este pe plafon poate cădea pe parbrizul tău, reducând semnificativ vizibilitatea.

Înainte de a pleca cu mașina, pornește motorul, căldura și funcția de dezaburire a geamurilor, după care curăță zăpada și gheața de pe mașină. Pe măsură ce mașina se încălzește, zăpada și gheața vor fi mai ușor de îndepărtat. Asigură-te că nu a mai rămas zăpadă nici pe plafon, nici pe partea din spate a mașinii, după care poți pleca la drum în siguranță.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
6.3 12 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *