Moș Nicolae 2022. Tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci pe 6 decembrie

Moș Nicolae 2022. În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii așteaptă nerăbdători ca ghetele să le fie umplute de dulciuri
Moș Nicolae 2022. Tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci pe 6 decembrie

Moș Nicolae 2022, o sărbătoare încărcată de tradiții și obiceiuri respectate de credincioșii ortodocși, în fiecare an pe 6 decembrie. Sfântul Nicolae din Mira, sărbătorit în această zi, mai este cunoscut și ca Nicolae de Bari. De asemenea i se mai spune Nicolae Minunatul sau Moș Nicolae. Moș Nicolae este cel care pune cadouri în ghete atât celor mici cât și celor mari. Iată ce este bine să faci pe 6 decembrie.

Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae 2022

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii așteaptă nerăbdători ca ghetele să le fie umplute de dulciuri și cadouri aduse de Moș Nicolae. Conform tradiţiei, celor cuminţi, moşul le aduce dulciuri, iar celor neascultători, o nuieluşă.

De sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, românii respectă o serie de tradiţii şi obiceiuri pentru a avea noroc în anul ce urmează.

Sfântul Ierarh Nicolae este cel care stă în stânga Tatălui, iar această sărbătoare este marcată de o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții.

  • Cu grijă, copiii îşi curăţă cizmele sau ghetele şi le aşează aproape de uşă sau de fereastră, în aşteptarea lui Moş Nicolae.
  • Există obiceiul să se pună în apă crenguţe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care să înflorească de Anul Nou.
  • În funcţie de crenguţa care a înflorit, se aşteaptă recolta de fructe în noul an.
  • În mediul rural, în ziua de Sfântul Nicolae băieții obișnuiesc să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou.
  • Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări.
  • În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.

Rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Nicolae

„Bunule păstor şi de Dumnezeu înţelepţite învăţător, Ierarhe al lui Hristos, Nicolae!

Auzi-ne pe noi, păcătoşii (numele), care ne rugăm ţie şi chemăm în ajutor mijlocirea ta grabnică. Vezi-ne pe noi, neputincioşii, care din toate părţile suntem vânaţi. De tot binele suntem lipsiţi şi cu mintea suntem întunecaţi din pricina puţinătăţii de suflet.

Moș Nicolae 2022. Tradiții și obiceiuri
Moș Nicolae 2022. Tradiții și obiceiuri

Grăbeşte, bineplăcutule al lui Dumnezeu, şi nu ne lăsa pe noi să rămânem în robia păcatului. Ca să nu se bucure vrăjmaşii noştri şi să nu murim în lucrurile noastre cele viclene.

Roagă-L pentru noi, nevrednicii, pe Făcătorul şi Stăpânul nostru, înaintea Căruia stai dimpreună cu cetele netrupeşti

Milostiv fă-L către noi pe Dumnezeul nostru şi în viaţa de acum, şi în veacul ce va să fie. Ca să nu ne răsplătească nouă după faptele noastre şi după necurăţia inimilor noastre, ci să ne dea nouă după bunătatea Sa.

Că spre solirea Ta nădăjduind, cu ajutorul tău ne lăudăm, ocrotirea ta în ajutor o chemăm şi, căzând la sfântă icoana ta, cerem ajutor.

Izbăveşte-ne pe noi, bineplăcute al lui Hristos, de relele care se abat asupra noastră şi potoleşte valurile patimilor şi nevoilor ce se ridică asupră-ne. Ca pentru sfintele tale rugăciuni să nu ne cuprindă pe noi necazul şi să nu ne cufundăm în adâncul păcatelor şi în mocirla patimilor noastre.

Roagă-L, Ierarhe Nicolae, pe Hristos Dumnezeul nostru. Ca să ne dea el viaţă paşnică şi iertarea păcatelor, sufletelor noastre mântuire şi mare milă, acum şi pururea şi în vecii vecilor.

Amin!”

Urmăriți EGO.ro și pe
Am aflat ce face Vlad ca să evite certurile!
9.1 248 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.