Moșii de iarnă 2023. Pe ce dată pică și ce este bine să faci

Pentru sărbătoarea Moșilor de iarnă, credincioșii vin la slujbă cu pachețele și colivă. Acestea sunt sfințite de preot
Moșii de iarnă 2023. Pe ce dată pică și ce este bine să faci

În fiecare an, în luna februarie, în biserica Ortodoxă se face pomenirea celor morți. Este vorba despre o sărbătoare care are ca scop comemorarea celor care nu mai sunt printre noi. În această zi, credincioșii merg la biserică pentru slujba de pomenire, iar acest lucru se întâmplă înainte de Lăsata Secului de carne, pentru intrarea în Postul Paștelui. Iată mai jos tot ce trebuie să știți despre Moșii de iarnă 2023.

De Moșii de iarnă 2023, oamenii participă la Sfânta Liturghie

Pentru sărbătoarea Moșilor de iarnă, credincioșii vin la slujbă cu pachețele și colivă. Acestea sunt sfințite de preot, iar mai apoi sunt împărțite oamenilor nevoiași. Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților va avea loc la data de 18 februarie 2023. Astfel că, în dimineața acestei zile, credincioșii merg la biserică pentru a participa la Parastasul pentru pomenirea celor adormiți.

La slujba din Sâmbăta Morților, preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice.

Rugăciune pe care să o rostiți de Moșii de iarnă

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit. Părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit. Și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit.

Vezi și Ce este bine să dai de pomană de Moșii de toamnă 2022. Alimentele pe care să le împarți pe 5 noiembrie, în Sâmbăta Morților

Moșii de iarnă 2023. Pe ce dată pică
Moșii de iarnă 2023. Pe ce dată pică

Așează pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea. Și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătatare vieții Tale celei nesfârșite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru. Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit! Amin

Vezi și Când sunt moșii de toamnă 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Rugăciune puternică de Moșii de iarnă

O, Preasfântă Doamnă, de Dumnezeu Născătoare, către tine Preacurată năzuim. Tu ești cetate tare și mijlocitoarea și acoperământul tuturor celor ce aleargă la tine cu credință și nădejde. Ceea ce ești binecuvântată, te rugăm, ascultă rugăciunea nevrednicilor robilor tai și solește întotdeauna pentru adormiții robii tai.

Tu pururea mijlocești pentru cei ce te cinstesc pe tine cu dreaptă credință și care aleargă sub acoperământul tău și se roagă cu credință pentru cei bolnavi, năpăstuiți și întristați. Însă mijlocirea ta și rugăciunea, ne este și mai trebuincioasă după moartea noastră. După Dumnezeu la tine avem nădejde tare, căci nimeni din cei ce se roagă tie, nu iese fară ajutor, ci numai cu bucurie, mângâiere și îndulcire.

Preasfântă Doamnă, Născătoare de Dumnezeu, roagă pe Fiul tău și Dumnezeul nostru să dăruiască celor adormiți iertarea păcatelor.

Roagă-te, Născătoare de Dumnezeu, căci mult poate rugăciunea Maicii spre bunavoirea Stăpânului.

Deci și acum primește ale noastre rugăciuni ce le aducem ție, Preasfântă Fecioară, din toată inima și din tot sufletul nostru, pentru sufletele adormiților robilor tai.

Te rugam, Stăpână, să le ajuți cu indrazirea cea de Maica ce o ai către Domnul, ceea ce ești plină de dar, ajută-le să se îndepărteze înaintea Celui ce șade pe tronul slavei. Ca să nu fie rușinați în fața îngerilor și a tuturor sfinților, în fața lumii celei de sus și a celei de jos.

O, Preasfântă Doamnă, Împărăteasă și Stăpână, tu ești podul care duci la cer pe cei de pe pământ. Tu ești deschizătoarea ușilor Raiului. Pe tine te cinstim și Fiului tău slavă înălțam împreună și Părintelui celui fară de început și Duhului Sfânt, Dumnezeului nostru în vecii vecilor. Amin.

Ce se dă de pomană de Moșii de iarnă

Se spune că în această zi se dă de pomană piftie, iar dacă nu ații mâncat piftii în această zi, a doua zi trebuie să le aruncați. Se crede că vor veni friguri în timpul verii, în cazul în care tradiția cu se respectă. Moșii de iarnă se mai numesc și Moșii de piftii. De asemenea, se dă de pomană plăcintă, vin, sarmale, colivă, colaci, fructe dar și lumânări aprinse.

Obiceiul spune că în această zi trebuie să dați haine celor sărmani, nu înainte ca acestea să fie sfințite de preot.

Tradiții și obiceiuri

De Moșii de iarnă există mai multe tradiții și obiceiuri pe care creștinii le respectă din cele mai vechi timpuri. Iată mai jos câteva tradiții de care ar trebui să țineți cont:

Se spune că în această zi, sufletele morților vin pe pământ, iar credincioșii dau de pomană mâncare gătită

Sufletele celor care nu mai sunt printre noi vin pe pământ pentru a se hrăni cu aburii bucatelor pe care credincioșii le prepară.

Se aprind lumânări la mormintele rudelor care nu mai sunt printre noi. Se spune că este bine să se aprindă cel puțin două lumânări, pentru a încălzi sufletele celor decedați.

În această zi nu se lucrează

Tradiția spune că cine nu respectă regula de mai sus va tremura ca piftia sau va înnebuni.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Raicu revine în televiziune?
9.1 50 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *