Planta care curăță aerul din casă. Este la fel de eficientă ca 30 de purificatoare electrice

Planta care curăță aerul din casă. Este la fel de eficientă ca 30 de purificatoare electrice

Planta care curăță aerul din casă. Purificatorul electric este o metodă bună de a curăța aerul din locuință, însă are dezavantajul de a fi foarte scump. În plus, funcționarea îndelungată poate genera costuri semnificative la factura de curent. Există însă o alternativă naturală pentru purificarea aerului din casă. Este vorba despre o plantă care are o eficiență mai mare chiar și decât 30 de purificatoare.

Planta care curăță aerul din casă

Compania franceză Neoplants proiectează și dezvoltă plante modificate genetic care absorb aerul poluat din locuință. Prima plantă a startup-ului francez, Neo P1, lucrează mână în mână cu microbiomul propriu al companiei, situat în solul de lângă rădăcinile plantelor.

Neoplantele sunt create pentru a acționa țintit asupra unui grup de poluanți ai aerului din interior pe care purificatoarele tradiționale nu le pot capta eficient. Majoritatea purificatoarelor de aer se concentrează pe particule, însă este dificil să abordezi compușii organici volatili (COV).

De aceea, neoplantele acționează asupra a două categorii de COV – formaldehidă (HCHO) și benzen, toluen, etilbenzen și xilen (BTEX).

Aceștia sunt compuși care provin din poluarea exterioară și din materiale care sunt folosite în construcții, precum vopselele și alte substanțe chimice. De asemenea, gătitul și fumatul pot favoriza creșterea poluării din încăperi.

„Planta noastră poate capta cele patru componente principale care provoacă poluarea aerului acasă, dar îl poate transforma și în ceva util, deoarece poate deveni materie vegetală”, a declarat cofondatorul și CEO Lionel Mora.

În mod normal, plantele sunt capabile să metabolizeze dioxidul de carbon. Însă prin modificarea genetică, Neo P1 produce enzime care pot metaboliza și poluanții din aer. Spre exemplu, ele pot transforma formaldehida în fructoză și compușii BTEX într-un aminoacid pe care planta îl poate utiloza pentru a produce proteine, ​​mai târziu.

Deși organismele modificate genetic au apărut în urmă cu mai mulți ani, Neoplants afirmă că aplicarea acestor metode pe plante de apartament este inovativă.

„A trebuit să ordonăm și să adnotăm structura genetică a acestei plante”, a spus cofondatorul și CTO Patrick Torbey.

Cât costă o astfel de plantă

Pe lângă rolul estetic pe care îl au, neoplantele reușesc să mențină aerul curat în mod activ mai eficient decât 30 de purificatoare. Cercetările Neoplants au durat patru ani, iar începând cu prima jumătate a anului 2023 compania va începe precomenzile.

Start-upul a încheiat contracte cu anumite companii industriale de grădinărit și va cultiva neoplantele în locurile lor de producție.

Oamenii vor putea cumpăra planta în sinte, un ghiveci și un coș în interior conceput pentru aportul maxim de aer și trei luni de microbiom cu suma de 860 de lei.

4.9 19 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.