S-ar putea produce un cutremur cu magnitudine peste 10 grade? Efectele produse de seisme în funcție de magnitudine

Care au fost cele mai puternice cutremure de până acum
S-ar putea produce un cutremur cu magnitudine peste 10 grade? Efectele produse de seisme în funcție de magnitudine

Cutremurul din Turcia de 7,4 grade pe scara Richter care s-a produs zilele trecute și în urma căruia au murit mii de oameni înfricoșează pe toată lumea. Toți oamenii se întreabă ce s-ar întâmpla în cazul unui cutremur și mai mare? Spre exemplu, s-ar putea produce un seism cu magnitudine de peste 10 grade? Specialiștii au dat răspunsul.

Efectele unui cutremur în funcție de magnitudinea sa pe scara Richter

Scara Richter este una dintre cele mai utilizate scale pentru măsurarea magnitudinii unui cutremur. Mai jos sunt descrise efectele pe care le provoacă de obicei un cutremur, în funcție de magnitudinea pe care o are. Cu toate acestea, ar trebui să se țină cont de faptul că efectele vor depinde și de alți factori: adâncimea la care s-a produs mișcarea seismică, distanța față de epicentru și condițiile geologice ale zonei afectate.

Micro – mai puțin de 2,0 grade pe scara Richter

Aceste mișcări nu sunt perceptibile pentru oameni și sunt înregistrate doar de seismografe. Acestea apar continuu, cu miile în fiecare zi.

Minor – de la 2.0 la 2.9 grade

Doar câțiva oameni le observă și doar foarte slab. Sunt puțin peste un milion în fiecare an.

Minor – de la 3,0 la 3,9 grade

Acestea sunt perceptibile, dar aproape niciodată nu provoacă daune. Este posibil să se simtă mișcarea unor obiecte în interiorul clădirilor. Anual, se produc aproximativ 100.000 de cutremure de această magnitudine.

Ușor – de la 4,0 la 4,9 grade

Acesta este un cutremur semnificativ, resimțit de majoritatea oamenilor din zona afectată, deși pagubele sunt puțin probabile. Face ca obiectele din interiorul clădirilor să se miște. Între 10.000 și 15.000 de cutremure ușoare au loc în fiecare an.

Moderat – de la 5,0 până la 5,9 grade

Toți oamenii o percep. În cazul clădirilor bine proiectate și construite, daunele sunt inexistente sau, cel mult, ușoare. Dar poate provoca daune mai mari în clădirile prost construite sau prost întreținute. Între 1.000 și 1.500 de cutremure moderate au loc în fiecare an în întreaga lume. Acestea pot provoca unele accidente mortale.

Puternic – 6,0 până la 6,9 grade

Cutremurul este resimțit pe suprafețe foarte mari, la sute de kilometri de epicentru. În zona epicentrului, trepidațiile solului sunt puternice până la violente. De obicei, provoacă pagube moderate până la grave la clădirile de calitate slabă. Pagubele sunt minore în cazul structurilor bine construite și mult mai ușoare în cazul clădirilor proiectate pentru a rezista la cutremure. Între 100 și 150 de astfel de cutremure au loc în fiecare an. Acestea pot provoca mii de decese, în funcție de zona afectată.

Major – de la 7,0 la 7,9 grade

Pagube la majoritatea clădirilor. Unele pot fi complet distruse. Clădirile bine construite pot fi avariate. Pagubele sunt de obicei semnificative în zona de până la 250 de kilometri de la epicentru. Numărul de morți este, de obicei, foarte mare. Se produc între 10 și 20 de cutremure majore pe an.

Mare – 8,0 – 8,9 grade

Pagubele sunt foarte grave pentru toate clădirile și structurile care nu au fost proiectate pentru a rezista la cutremur, iar pagubele sunt moderate sau grave pentru clădirile cele mai rezistente. Efectele se resimt pe suprafețe extinse. Decesele sunt de ordinul miilor. Un cutremur de această magnitudine are loc în fiecare an.

Mare – De la 9,0 la 9,9 grade

Aceste cutremure provoacă o distrugere aproape totală pe suprafețe foarte mari, cu pagube importante la toate tipurile de clădiri. În plus, există schimbări permanente în topografia zonei afectate de mișcare. Acestea provoacă de obicei peste 10.000 de decese. Un cutremur de această magnitudine se produce foarte rar (între 10 și 50 de ani).

Mai mult de 10 grade

Un cutremur de o asemenea magnitudine nu a mai fost înregistrat până acum.

Citește și – Fenomenul neobișnuit care s-a produs după cutremurul devastator din Turcia. Ce au observat experții

Cele mai puternice și mortale 7 cutremure din istoria Americii Latine

  1. Chile, pe data de 22 mai 1960 – magnitudine 9,5 grade. Cel mai mare cutremur înregistrat în lume a avut loc în Valdivia, Chile, în 1960. Acesta s-a soldat cu cel puțin 2.000 de morți și două milioane de persoane afectate, scrie bbc.com.
  2. Chile, pe data de 13 august 1868 – magnitudine 9 grade. Acest cutremur a fost înregistrat în Arica, în nordul Chile, când orașul se afla sub suveranitate peruană. Din cauza lipsei de măsurători din vremea respectivă, unele publicații au estimat că magnitudinea lui a fost de 8,6.
  3. Chile, pe data de 27 februarie 2010 – magnitudine 8,8 grade. Cutremurul din 2010 a zguduit centrul-sud al Chile și a afectat în special regiunile Maule și Biobío, unde a fost declarată starea de excepție constituțională de catastrofă.
  4. Ecuador, pe data de 31 ianuarie 1906: magnitudine 8,8 grade. În 1906, un cutremur cu epicentrul în Pacific, în largul graniței dintre Ecuador și Columbia, a provocat între 500 și 1500 de morți.
  5. Chile, pe data de 8 iulie 1730: magnitudine 8,7 grade. Serviciul Seismologic Național din Chile atribuie cutremurului din Valparaiso din 1730 o magnitudine de 8,7.
  6. Haiti, pe data de 12 ianuarie 2010 – 316.000 de morți. Cu o magnitudine de 7 grade și epicentrul situat la doar 15 kilometri de capitala Port-au-Prince, dezastrul a făcut între 100.000 și 300.000 de morți, 350.000 de răniți și peste 1,5 milioane de persoane fără adăpost, a anunțat guvernul un an mai târziu.
  7. Peru, 31 mai 1970 – peste 66.000 de morți. Cutremurul de 45 de secunde, cu magnitudinea 7,8, a distrus orașul Huaraz (care a pierdut jumătate din populație) și a provocat o alunecare de teren care a îngropat și a șters de pe hartă orașul Yungay, din departamentul Ancash.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
6.9 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *