Clătitele reprezintă unul dintre cele mai populare deserturi din bucătăria românească. Sunt iubite atât de adulți, cât și de copii, indiferent că sunt umplute cu cremă de ciocolată, gem sau miere și ne putem bucura de ele chiar și în perioada postului. Care este secretul celor mai bune clătite de post și cum le prepari, pas cu pas.
Clătitele sunt un desert rapid și ușor de făcut. Rețeta clasică se prepară cu lapte, ouă, făină și apă minerală, însă pentru cei care țin post, ea trebuie adaptată și modificată. Poți face clătite de post foarte gustoase și pufoase, dacă ții cont de anumite trucuri și adaugi în aluat anumite ingrediente.
Pentru această rețetă ai nevoie de lapte vegetal și vei renunța la oul din compoziție. Pentru a obține clătite fragede și pufoase, este nevoie să adaugi puțin ulei în compoziție. Poate fi ulei de cocos, care va da o textură fină, dar și o aromă aparte clătitelor.
Ingrediente:
Citește și: Câte minute trebuie să prăjești clătitele ca să iasă pufoase. Așa fac bucătarii de top
Cerne făina într-un bol încăpător, adaugă un praf de sare și zahărul vanilat. Încălzește puțin laptele vegetal, după care toarnă-l puțin câte puțin în bol, amestecând cu un tel. Omogenizează bine aluatul, astfel încât să nu se formeze cocoloașe. Dacă vrei clătite aerate și pufoase, pune doar 300 de ml de lapte vegetal și 200 de ml apă minerală. Adaugă uleiul de cocos și amestecă până când se încorporează în aluat.
Lasă aluatul de clătite să stea timp de 15-20 de minute, după care le poți prepara. Încinge o tigaie și unge-o cu puțin ulei. Adaugă un polonic din compoziție și rotește tigaia, astfel încât aluatul să fie distribuit uniform pe toată suprafața tigăii. Coace clătitele la foc mediu, timp de 2-3 minute, după care întoarce-le pe cealaltă parte și mai lasă-le pe foc până s-au rumenit.
Servește clătitele după ce s-au răcit puțin, cu gem, dulceață, miere sau cremă vegană de ciocolată, în cazul în care ții post. Poți pudra zahăr vanilat peste ele sau poți face un sos de portocale și coniac, pe care să îl torni peste clătitele de post.