Secretul pentru ca varza murată să nu facă niciodată floare. Ingredientul de aur care o menține limpede până la primăvară

O singură greșeală poate strica întreg butoiul cu varză
Secretul pentru ca varza murată să nu facă niciodată floare. Ingredientul de aur care o menține limpede până la primăvară

Secretul pentru ca varza murată să nu facă niciodată floare. Este vorba despre o situație cu care s-au confruntat multe gospodine atunci când pregăteau varza murată: să apară floare deasupra. Îți spunem mai jos ce trebuie să faci ca să te asiguri că nu te lovești de această problemă.

Secretul pentru ca varza murată să nu facă niciodată floare

Varza murată este considerată de foarte mulți oameni “regina murăturilor”, astfel că nu lipsește de pe mesele românilor, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Atunci se pregătesc sarmalele, felul de mâncare preferat de mulți oameni de Crăciun sau Revelion.

Multă lume ar spune că nu e deloc greu să pui varza la murat. Însă o singură greșeală poate strica întreg butoiul cu varză și celelalte ingrediente care se folosesc lângă ea. Iată mai jos secretul pentru ca varza să nu mai facă floare deasupra.

Ingrediente:

  • 15 kilograme de varză albă
  • patru fire de mărar întreg, uscat
  • cinci rădăcini de hrean
  • jumătate de kilogram de boabe de porumb
  • cinci gutui
  • 20 de linguri de sare grunjoasă
  • 20 de litri de apă

Pentru ca varza murată să nu facă floare se folosește un ingredient secret pe care, cel mai probabil, orice gospodină îl are deja în casă. Este vorba despre aspirină. Pentru a se asigura că procesul de fermentare nu se produce în mod accelerat din cauza temperaturii ridicate, gospodinele pun în butoiul cu varză murată câteva tablete de aspirină mărunțite. De asemenea, hreanul mai poate fi de ajutor în cazul acestei situații. Pus în butoi, scade riscul care varza să facă floare deasupra, scrie playtech.ro.

La ce temperatură trebuie ținută varza murată

Murarea verzei depinde întotdeauna de temperatura din încăperea unde este așezat butoiul. Pentru murare rapidă este nevoie de o temperatură de 25 de grade. Astfel varza devine acră după aproximativ șapte zile. La fiecare grad sub cele 25 de grade se adaugă patru zile la timpul nominal de murare. Așadar, la o temperatură de 20 de grade varza se va mura în 17 zile. Temperatura optimă de murare este de 18 grade. Așa va deveni acră în 21 de zile.

Dacă butoiul cu varză murată este ținut la o temperatură de 5 grade Celsius, trebuie să știi că ea va deveni acră după 87 de zile, adică aproximativ trei luni. După ce se încheie procesul de fermentație lactică, varza murată se păstrează pentru timp îndelungat la temperaturi mai mici de 15 grade Celsius.

Urmăriți EGO.ro și pe
Am aflat ce face Vlad ca să evite certurile!
8.8 224 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.