Secretul pentru cea mai gustoasă friptură. Ce trebuie să faci, de fapt, cu bucățile de carne înainte de a le găti. Așa ies ca în marile restaurante

Detaliul care face diferența

Scris de: Oana Matei

21 Sep. 2023

Secretul pentru cea mai gustoasă friptură. Ce trebuie să faci, de fapt, cu bucățile de carne înainte de a le găti. Așa ies ca în marile restaurante

Dacă doriți să preparați o friptură gustoasă, secretul pentru a obține o carne suculentă și bine gătită constă în pregătirea adecvată înainte de gătire. Chiar și cele mai bune bucăți de carne pot deveni tari și fără gust dacă nu sunt pregătite în mod corespunzător. Citește în continuarea articolului nostru despre cum trebuie să pregătești carnea înainte de a o pune pe grătar sau a o prăji.

Cum se pregătesc bucățile de carne pentru friptură

Pregătirea adecvată a cărnii este esențială pentru a obține o friptură delicioasă și suculentă. Unul dintre pașii cheie, pe care mulți bucătari profesioniști îl folosesc, este uscarea cărnii. Acest proces are un impact semnificativ asupra gustului și texturii finalului și este un pas adesea folosit în marile restaurante.

Cum să usuci carnea corect

  • După ce ai pregătit bucățile de carne prin condimentare sau marinare, așaază-le pe o suprafață curată, cum ar fi o farfurie sau un tocător. Folosește șervețele de bucătărie absorbante sau prosoape de hârtie și tamponează ușor bucățile de carne pentru a îndepărta umiditatea de la suprafața lor.
  • Asigură-te că toată suprafața cărnii este uscată uniform, inclusiv marginile și colțurile.
  • După ce ai terminat procesul de uscare, poți continua cu gătitul cărnii în funcție de rețeta ta preferată.

De ce este important acest pas

  •  Unul din secretele = unei fripturi perfecte este să ai o crustă frumoasă și crocantă pe exterior. Dacă bucățile de carne sunt umede, aceasta poate fi dificil de realizat. Uscarea cărnii cu un șervețel ajută la eliminarea excesului de umiditate de la suprafața cărnii, permițând crustei să se formeze corespunzător.
  • Pentru a obține o culoare frumoasă și un gust bogat al fripturii, este important să ai o suprafață uscată și curată. Când prăjești într-o tigaie sau pe o grătar fierbinte, carnea trebuie să se caramelizeze adecvat pentru a-și dezvolta aromele. Uscarea cărnii ajută la acest proces de caramelizare.
  • Uscarea cărnii contribuie la menținerea unei texturi uniforme a cărnii pe toată suprafața. Astfel, friptura va fi fragedă și savuroasă în întregime.

Vezi și Cum faci cei mai buni cârnați la grătar. Trucul special care îi face foarte gustoși

Ce greșeli să nu faci atunci când prepari o friptură

  • Nu găti carnea rece direct de la frigider. Scoate din frigider bucățile de carne pentru friptură, cu câteva ore înainte de preparare
  • Tigaia sau grătarul sunt reci. Acestea trebuie să fie bine încinse înainte de a găti carnea.
  • Folosești furculița sau cuțitul pentru a întoarce feliile de carne. În timpul procesului de gătire, carnea nu se înțeapă. Prin înțepare, se scurg sucurile interne din carne rezultând o friptură uscată. Totodată, nu apăsa carnea cu cleștele sau spatula.
  • Servești friptura imediat ce s-a prăjit. Așteaptă câteva minute înainte de tăia și a servi friptura, pentru ca sucurile să se redistribuie uniform în interiorul cărnii și pentru a păstra frăgezimea și umiditatea.

Vezi și Ce să adaugi la final în sosul pentru friptură. Așa iese cremos și strălucitor, trucul marilor bucătari

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce spune Kamara despre lista cu concurenți Survivor All Stars
8.9 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *