Sfânta Muceniță Ecaterina. Ce nu e bine să faci pe 25 noiembrie. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții

Tradiții și superstiții legate de sărbătoarea Sfintei Ecaterina
Sfânta Muceniță Ecaterina. Ce nu e bine să faci pe 25 noiembrie. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții

Sfânta Muceniță Ecaterina este prăznuită în fiecare an pe data de 25 noiembrie. În calendarul creștin-ortodox, sărbătoarea este inscripționată cu cruce neagră. În această zi, creștinii respectă mai multe tradiții și obieceiuri. Iată care sunt cele mai importante.

Sfânta Muceniță Ecaterina. Inelul de logodnă dat de Iisus în vis a adus-o pe calea credinței

Sfânta Muceniță Ecaterina s-a născut în Alexandria, în anul 305, în timpul împăratului Maximian. Cunoscută ca fiind o provincie a cunoaşterii, Alexandria este locul în care Sfânta Ecaterina primeşte o educaţie aleasă.

Ea știa foarte bine limbile greacă și latină și avea cunoștințe temeinice de oratorie și astronomie.

Scrierile bisericești ne dezvăluie că Sfânta Muceniță Ecaterina a avut două viziuni. În prima o vede pe Maica Domnului cu pruncul Iisus în brațe. Din cauza faptului că nu era creștină, nu reușește să vadă fața Mântuitorului, descoperindu-și astfel deșertăciune cunoștințelor sale. Moment în care decide să primească Sfântul Botez.

În a doua viziune i se arată Mântuitorul Iisus Hristos, care îi dăruiește un inel de logodnă și îi spune: „Iată, astăzi de primesc pe tine mireasă Mie nestricată și veșnică, deci să păzești tocmeala aceasta cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc”.

A doua zi, Sfânta Ecaterina rămâne fără cuvinte atunci când vede pe degetul său inelul. Acest moment este cel care i-a schimbat viaţa radical.

Din acel moment, Sfânta Ecaterina începe să condamne cultul şi miturile păgâne, înfruntă în discuţii publice chiar şi pe înţelepţii din acea perioadă, iar pe unii dintre ei, reuşeşte să-i aducă pe calea credinţei.

La un moment dat, Maximian a obligat-o pe Ecaterina să confrunte în discuții o adunare de filozofi păgâni, pe care în cele din urmă i-a adus pe calea credinței. Pentru acest lucru, filozofii au fost arși pe rug.

Pentru lupta Sfintei Ecaterina împotriva cinstirii zeilor, acesteia i s-a tăiat capul. Potrivit tradiţiei creştine, la tăierea capului nu a curs sânge, ci lapte, iar îngerii au dus trupul Sfintei Mucenițe în Muntele Sinai.

Tradiții și superstiții legate de sărbătoarea Sfintei Ecaterina

Există mai multe tradiții și obiceiuri legate de sărbătoarea Sfintei Mucenițe Ecaterina pe care oamenii le-au respectat încă din cele mai vechi timpuri.

Una dintre superstiții spune că fetele nemăritatea care postesc în ziua de 25 noiamebrie urmează să își găsească sortitul. De asemenea, potrivit tradinției, femeile măritate care aveau probleme în căsnicie, posteau în această zi de sărbătoare pentru ca soțul lor să se îndrepte.

Femeile singure de peste 25 de ani din Franța sărbătoresc această zi într-un mod inedit. Ele își trimit cadouri una alteia, se felicita, iar prietenii le fac bonete în culorile galben (semnifică credinţă) şi verde (semnifică înţelepciunea). Cele care primesc bonete le poartă pa parcursul întregii zile și participă la parade special organizate.

În Marea Britanie, femeile nemăritate serbează această zi participând la parade care se încheie cu focuri de artificii.

Rugăciune făcătoare de minuni către Sfânta Muceniță Ecaterina

„O, Sfântă Mare Muceniţă Ecaterina, bucuria negrăită a îngerilor şi oglinda frumuseţii fecioarelor, ceea ce ai strălucit prin curăţia minţii în chip minunat, tuturor izvorând razele înţelepciunii Soarelui dreptăţii, luminează şi întunericul sufletului meu şi cerul inimii îl încununează cu stele de gânduri îngereşti.

Ca o lună te-ai înălţat în întunericul păgânătăţii şi ai atras în jurul tău noi stele ale mărturisirii Cuvântului, pe filosofi şi pe mulţi din palatul împărătesc, făcând bucurie îngerilor pentru pocăinţa acestora.

Vistieria cea săracă a inimilor noastre o umple cu talanţii rugăciunilor tale, ca să cumpărăm noi de la Hristos ,,aur lămurit în foc”, ,,veşminte albe” spre a acoperi goliciunea sufletului şi ,,alifie” pentru a unge ochii inimii cei înceţoşaţi de somnul păcatelor.

Pe Maica Domnului avându-O mijlocitoare osârdnică înaintea Împăratului vieţii, te-ai învrednicit a intra în cămara Mântuitorului împreună cu fecioarele cele înţelepte şi acum te veseleşti împreună cu îngerii de moştenirea Tatălui Celui Ce cu dreapta Sa te-a împodobit cu strălucita cunună a darurilor Duhului.

Fii şi nouă caldă rugătoare către Maica Luminii, ca să umple candelele stinse ale sufletului nostru cu untdelemnul rugăciunii şi să ne arate şi pe noi făclii ale mărturisirii Cuvântului. Amin!”

Citește și: „Calendar ortodox noiembrie 2022. Câte sărbători sunt cu cruce roșie

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
9.3 41 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Ce să pui în sarmalele murate pentru o aromă divină. Cum se fac, sunt un...
Doliu la Craiova! A murit portarul care le-a adus un titlu: „Nu îl vom uita...
ȘOC! 5 vedete din România care au devenit mame după 40 de ani. Nu te...
El este câștigătorul Chefi la cuțite, sezonul 13. Surpriză uriașă la Antena 1! 😲
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat /...
Codin Maticiuc a rămas fără telefon în autobuz! „Cumva i-am și simțit!”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te CRUCEȘTI! Vedetele din România care au fost ÎNȘELATE de parteneri!
Horoscop 24 Aprilie 2024. Balanțele vor avea bani, Peștii trebuie să-și mențină echilibrul atât în...
Horoscop Zilnic Miercuri 24 Aprilie 2024. Nativii Vărsător vor beneficia de motivația necesară pentru a-și...
Racii și alte patru zodii în avantaj. Alinierea planetelor aduce succes
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la...
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român...
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *