Sfânta Parascheva 2022. Pe ce dată pică și de ce este atât de importantă această sărbătoare

Sfânta Parascheva 2022. Mai mult de 1 milion de credincioși merg în fiecare an pentru a se ruga si a atinge moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.
Sfânta Parascheva 2022. Pe ce dată pică și de ce este atât de importantă această sărbătoare

Sfânta Parascheva 2022 este una dintre cele mai importante sărbători din an. Această Sfântă este cunoscută și ca fiind Sfânta patroană a Moldovei. Sfânta Parascheva s-a născut in secolul al XI-lea in satul Epivata din Tracia. Sărbătoarea nu este prăznuită doar în Biserica Ortodoxă Română, ci și în Biserici de rit oriental. Iată pe ce dată pică și ce este bine să faci în această zi.

Sfânta Parascheva 2022 și povestea interesantă a vieții sale

Mai mult de 1 milion de credincioși merg în fiecare an pentru a se ruga si a atinge moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Sfânta Parascheva a fost botezată și crescuta de către părinții ei, despre care se spune că aveau averi mari, în credința creștină. Parascheva mergea de fiecare dată când se ivea ocazia la biserica Preacuratei Născătoare de Dumnezeu împreună cu mama ei.

La vârsta de 10 ani, într-o zi când era în biserica a auzit următoarea fraza din Evanghelie. „Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea sa și să urmeze Mie” (Luca 9, 23 )”.

„Aceasta a hotărât, la sfatul familiei, să se îndrepte către ținutul Pontului. Vreme de cinci ani a continuat să slujească Domnului în Mănăstirea Maicii ale, dar pe drum a avut parte de obstacole.

Corabia pe care se afla a fost pe punctul de a se scufunda în mijlocul unei furtuni puternice. În acele momente grele, tânăra Parascheva a strigat: „Kalikratei”, aceasta fiind denumirea atribuită ulterior țărmului pe care s-a aflat. Pe pământul părintesc a construit un cămin pentru orfani și săraci și a îngrijit Biserica Sfinților Apostoli”, explică preotul.

Când are loc sărbătoarea Sfintei Parascheva

Anul acesta, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva are loc pe 14 octombrie și pică într-o zi de vineri. Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt la Mitropolia Iași. În fiecare an, credincioși din toată țara, dar si din alte colțuri ale lumii merg să se închine la moaștele acesteia, pentru ca Sfânta să îi ajute.

Ce este interzis să faceți în această zi

 • nu se muncește la câmp
 • este interzisă spălarea rufelor
 • Este interzis cusutul, torsul sau țesutul
 • fetele tinere care cos și spală de Sf. Parascheva rămân nemăritate.
 • Tinerele respectau această tradiție pentru a rămâne cinstite, iar bătrânii, pentru belşug.
 • nu este bine să se mănânce nuci, castraveți și poame în formă de cruce.
 • Totodată, în această zi de sărbătoare nu se mănâncă fructe închise la culoare și pepene roșu, pentru că ele amintesc de sacrificiul martiric.
 • dacă ziua de 14 octombrie este frumoasă sau mohorâtă, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an.
 • Dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarna se va lăsa curând.
 • Sfânta Parascheva apărea în vise şi împărtăşeşte leacuri populare celor bolnavi sau îi atinge cu toiagul pe cei care nu respectă avertismentele ei.
 • În această zi sfântă se dă de pomană, pentru sufletul care nu mai sunt printre noi

Rugăciunea de Sfânta Parascheva 2022

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim.

Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne!

Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.

8.7 9 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.