Ce înseamnă SPF 10, 15 sau 50. Cum alegi factorul de protecție potrivit pielii tale

Ce înseamnă SPF 10, 15 sau 50. Expunerea la soare oferă beneficii importante asupra organismului prin aportul de vitamina D
Ce înseamnă SPF 10, 15 sau 50. Cum alegi factorul de protecție potrivit pielii tale

Ce înseamnă SPF 10, 15 sau 50 și cât de important este pentru pielea voastră. Ei bine, ne aflăm în plină vară, iar soarele puternic ne determină să ajungemai des la plajă. Nu uitați însă, înainte de a ieși din casă și a vă expune la plajă, folosți cremă de protecție. Aceasta este e mai multe feluri, în funcție de cât de mult protejează pielea. Iată mai jos, tot ce trebuie să știți despre SPF 10, 15 sau 50.

Ce înseamnă SPF 10, 15 sau 50

Expunerea la soare oferă beneficii importante asupra organismului prin aportul de vitamina D. Razele ultraviolete sunt dăunatoare organismului nostru.

Există soluții, iar cea mai importantă este să vă protejați pielea folosind crème cu factor de protecție mare. Acesta este regăsit pe eticheta produselor speciale sub denumirea de SPF.

Ce înseamnă SPF?

SPF reprezintă factorul de protecție solară al unui produs destinat îngrijirii pielii și constă în capacitatea acestuia de a bloca razele ultraviolete (UV). Astfel încât acestea să nu fie absorbite de piele. Aceste raze sunt clasificate:

În funcție de lungimea de undă în UVA. Asta înseamnă că sunt asociate cu efecte negative pe termen lung. Aici vorbim despre apariția ridurilor, îmbătrânirea pielii sau apariția unor tipuri de cancer de piele)

UVB (mai puternice decat cele UVA, cu efecte negative asupra AND-ului celular al pielii)

Cum afecteaza razele UV pielea?

„Utilizarea unei creme cu protecție solară pentru față și pentru corp este necesară pentru a preveni efectele dăunatoare ale razelor UVA si UVB. Acestea sunt cele mai periculoase raze ultraviolete emise de soare. Expunerea la razele UV pe termen scurt produce arsuri solare ale pielii, manifestate prin înroșire, usturime și durere la atingere.

Expunerea prelungită la soare fără a utiliza o protecție solară spray sau crema reprezinta un factor de risc pentru apariția cancerului de piele”, explică specialistul în domeniul dermatologiei.

Tipuri de SPF

Există două tipuri de factori de protecție solară, după cum urmează:

1. Factor de protecție solară organic sau chimic
2. Factor de protecție solară anorganic sau mineral

Daca folosești o cremă sau un spray SPF anorganic, acest produs te poate proteja atât împotriva UVA, cât și UVB, iar acțiunea de protecție începe imediat.

Care sunt nivelurile de SPF

Produsele cu factor de protecție solară sunt clasificate în funcție de nivelul de protecție oferit, după cum urmeaza:

  • Protecție solară scăzută

Acest tip de produse sunt cu SPF 5 sau 10- se regăsesc cu în produsele de machiaj, precum sunt fondurile de ten.

  • Protecție solară medie

Produsele de protecție solară medie sunt cele cu valori SPF 15 sau 20, care pot proteja împotriva a 93% dintre razele UVB.

  • Protecție solară ridicată

Produsele care oferă o protecție ridicata împotriva razelor soarelui sunt cele cu SPF 30, acestea fiind cele recomandate în cazul expunerii prelungite la razele UV.

  •  Protecție solară foarte ridicata

Cremele de față SPF 50 sunt produse care oferă o protecție ridicată

Cum sa alegi SPF-ul potrivit pentru pielea ta?

  • Piele deschisa la culoare

Acest tip de piele este cel mai expus la razele UV, motiv pentru care se recomandă folosirea unor creme de față cu factor de protecție 50 sau 30.

Dacă melanină are rolul de a ne proteja în mod natural de razele soarelui, la persoanele cu piele sensibilă aceasta se regăsește în cantitate mai mică

  • Persoanele cu piele normală

Dacă SPF pentru ten sensibil poate fi de 30 sau de 50, în cazul persoanelor cu un ten normal sunt potrivite produsele cu factor de protecție 15-30. Alege o cremă cu SPF 30.

  • Persoanele cu piele închisă

Persoanele cu pielea mai închisă are o toleranta mai ridicată la razele soarelui. Pielea acestora are nevoie de protectie. Astfel, nu este necesară utilizarea unui produs cu SFP 50 pentru față.

Ce înseamnă SPF 15?

SPF 15 înseamnă o protecție medie a pielii împotriva razelor UVB, funcționând ca un ”scut” împotriva a 93% dintre razele UVB.

Care este diferenta dintre SPF 15 si SPF 50?

Diferența între SPF 15 și SPF 50 este dată de nivelul de protecție oferit, produsele cu SPF 15 oferă protecție impotriva a 93% dintre razele UVB.

Produsele cu SPF 30 oferă o protecție ridicată, împotriva a 97% dintre razele UVB. Cele cu SPF 50 protejează împotriva a 98-99 dintre razele UVB.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce educație își dorește Amalia Enache să-i ofere fiicei sale
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *