Toți șoferii din România trebuie să știe. Aceasta este noua regulă în sensul giratoriu. Ce este interzis să faci acum

Cum trebuie să circuli în sensul giratoriu
Toți șoferii din România trebuie să știe. Aceasta este noua regulă în sensul giratoriu. Ce este interzis să faci acum

Deși foarte util mai ales în intersecțiile aglomereate, sensul giratoriu a fost întotdeauna un subiect controversat printre șoferi. Dacă în privința regulii de pătrundere în sens lucrurile sunt clare (are prioritate cel care se află în sensul giratoriu), în ceea ce privește părăsirea benzilor de circulație din interiorul acestuia, au existat întotdeauna controverse. Poliția Română anunță regula care trebuie respectată de toți șoferii în sensul giratoriu.

Toți șoferii din România trebuie să știe. Noua regulă de circulație în sensul giratoriu

Șoferii vor trebui să acorde atenție maximă în sensul giratoriu de acum. Părăsirea acestuia nu se mai poate face direct de pe banda a doua sau a treia, tăindu-le calea celorlalți șoferi, ci respectând următoarea regulă. Conducătorul auto va trebui să se asigure corespunzător, să semnalizeze părăsirea benzii pe care se află, să se încadreze pe o alta și abia apoi să iasă din sens. Astfel, chiar și în sensul giratoriu se va ține cont de banda fiecărui participant la trafic.

„Știi cum se circulă în sensul giratoriu?

Nu mai poți să ieși direct de pe banda a 2-a sau a 3-a a sensului giratoriului și să le tai fața celor de pe celelalte benzi, iar dacă vrei să faci această manevră trebuie să îți semnalizezi intenția, să te asiguri că poți face asta fără să pui în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Vechea practică nu mai este valabilă conform ultimelor modificări! Conduceți prudent!”, este mesajul transmis de Poliția Română.

Marian Godină explică regula de ieșire din sensul giratoriu

La solicitarea mai multor utilizatori ai platformelor de socializare, polițistul Marian Godină a explicat regula părăsirii sensului giratoriu. Godină spune că, adesea, în cazul unui accident în sensul giratoriu, șoferul vinovat se consideră nevinovat și clarifică modul cum trebuie procedat, potrivit legii.

Toți șoferii din România trebuie să știe. Aceasta este noua regulă în sensul giratoriu. Ce este interzis să faci acum
Toți șoferii din România trebuie să știe. Aceasta este noua regulă în sensul giratoriu. Ce este interzis să faci acum

”Am primit zeci de mesaje cu fotografia asta, aşa că răspund aici, mai ales că e una dintre situațiile des întâlnite la „Tamponări” şi nu de puține ori, cel vinovat se consideră nevinovat, iar cel nevinovat se consideră vinovat. Cel care schimbă direcția de mers trebuie să se asigure. După cum se vede clar în poză, autoturismul portocaliu e cel care îşi schimbă direcția, pentru a părăsi giratoriul fiind nevoit să treacă de pe banda 2 pe banda 1.

Direcția de deplasare într-un sens giratoriu este un cerc, deci de fiecare dată când ieşi din giratoriu, părăseşti cercul, adică schimbi direcția de mers şi trebuie să te asiguri. În cazul unei tamponări, dacă nu se va încheia un formular de constatare amiabilă, conducătorul autoturismului portocaliu va fi sancționat conform articolului 54 alin. 1 din OUG 195/02R, cu amendă de la 4 la 5 puncte amendă şi cu 3 puncte de penalizare.
Cu toate astea, eu personal nu aş proceda ca şoferul autoturismului verde, deşi manevra e legală. Între noi fie vorba…nici măcar nu mi-aş cumpăra maşină verde”, a fost mesajul polițistului Marian Godină.

Noile modificări din Codul Rutier

Modificările regulamentului de aplicare a Codului Rutier au intrat în vigoare încă din 17 februarie 2023, ceea ce înseamnă că șoferii trebuie să le respecte atunci când se află pe drumurile publice. Printre cele mai importante sunt definirea intersecției cu sens giratoriu și posibilitatea retragerii permisului de conducere.

Astfel, „intersecția cu sens giratoriu este definită ca intersecția dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale”.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Familia Măruță se pregătește pentru un nou film, după succesul înregistrat de "Tati part-time"
7.6 14 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *