Alocațiile copiilor se majorează în luna februarie. Câți bani vor primi în plus

Ce alocație vor primi copiii începând cu această lună
Alocațiile copiilor se majorează în luna februarie. Câți bani vor primi în plus

Alocațiile copiilor se majorează din nou în luna februarie. Creșterea vine ca urmare a legii adoptate anul trecut, care prevede că alocațiile se indexează anual cu rata inflației. Iată câți bani vor primi în plus copiii începând din această lună.

Alocațiile copiilor se majorează în luna februarie

Începând cu această lună, copiii vor primi alocații mai mari cu 14%, procent care reprezintă valoarea inflației anunțate de Institutul Național de Statistică (INS) pentru 2022. Potrivit OUG126/2021, „începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației”.

Conform datelor INS, rata inflației pentru anul trecut este de 13,8%, astfel că alocațiile copiilor se vor indexa cu aceeași valoare. Așadar, începând din această lună, alocațiile pe care le vor primi copiii sunt de:

  • 683 de lei – pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități);
  • 277 de lei – pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale);
  • 683 de lei – pentru copiii cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani.

În 2022, alocațiile pentru copii au fost în cuantum de:

  • 600 de lei – pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități)/ pentru cei cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani;
  • 243 de lei – pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale).

În buna practică românească, măsura ar fi putut fi amânată, însă în urma unei ședințe a coaliției de guvernare ce a avut loc spre sfârșitul anului trecut, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că majorarea va putea fi aplicată începând cu acest an.

„Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației”, a declarat, printre altele, prim-minstrul la finalul ședinței, indicând astfel că termenul pentru aplicarea măsurii cuprinse în OUG 126/2021 nu se schimbă.

Citește și: Indemnizație creștere copil 2023. Principalele modificări care apar de la 1 ianuarie

Sprijin pentru studenți, în 2023

În 2023, studenții ar putea primi și ei un sprjint din partea statului. Este vorba de un voucher în valoare de 750 de lei. De acești bani ar putea beneficia ce 70.000 de tineri studenți. Minsterul Investițiilor și Proiectelor Europene pregătește un nou pachet de sprijin, în valoare de 200 de milioane de euro.

Suma de este destinată achiziționării de haine și rechizite, participării la stagii de practică plătite și la cursuri de antreprenoriat, pentru ca tineri să își poată deschidă propriile afaceri pe bani europeni, a anunțat ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloș.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Vladimir Drăghia, despre viața cu două fetițe
2.6 12 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *