S-a schimbat legea privind acordarea alocațiilor pentru copii. Modificarea despre care trebuie să afle toți părinții

Proiectul a trecut de Senat

Scris de: Daoud Andra

27 Mar. 2024

S-a schimbat legea privind acordarea alocațiilor pentru copii. Modificarea despre care trebuie să afle toți părinții

Senatul a adoptat un proiect prin care s-ar putea schimba modul de acordare a alocațiilor de stat pentru copii. Dacă legea va fi votată și în Camera Deputaților, modificarea ar urma să intre în vigoare după publicarea noii legi în Monitorul Oficial.

Schimbări în privința acordării alocației pentru copii

Senatul a adoptat tacit un proiect de lege care prevede modificarea acordării alocației pentru copii. Actul normativ prevede ca alocația să fie acordată începând cu data nașterii copilului. Plata dreptului social ar urma să se facă proporțional începând cu luna următoare celei în care este depusă cererea.

”Ţinând cont de prevederile constituţionale referitoare la egalitatea în drepturi şi garantarea alocaţiei de stat, se impune ca plata drepturilor cuvenite să se facă începând cu ziua naşterii copilului. Ţinând cont de prevederile constituţionale referitoare la egalitatea în drepturi şi garantarea alocaţiei de stat, se impune ca plata drepturilor cuvenite să se facă începând cu ziua naşterii copilului”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Citește și: Cât e alocația pentru copii din februarie 2024. Pe ce dată intră banii pe card

Legislația din prezent prevede ca alocația de stat să fie acordată începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul. Astfel, dacă un copil se naște la începutul lunii și altul la sfârșitul aceleiași luni, ambii primesc alocație începând cu luna următoare. Acest lucru creează o discrepanță, potrivit inițiatorilor noii legi.

”Practic, dacă un copil s-a născut pe 1 iunie, iar altul pe 30 iunie, ambii copii vor primi alocaţia cu data de 1 iulie, ceea ce privează copilul de aproape o lună de zile de a beneficia în condiţii de egalitate de dreptul la alocaţie de stat”, potrivit expunerii de motive.

Cât este alocația pentru copii în 2024

La 1 ianuarie 2024, alocațiile minorilor au crescut, fiind indexate din oficiu cu rata inflației. Potrivit legii, copiii au dreptul la alocație lunară până la vârsta de 18 ani sau până la finalizarea liceului, chiar dacă au depășit vârsta majoratului. În primii doi ani de viață, alocația are un cuantum mai mare, după care aceasta mai scade.

Citește și: Cum se calculează indemnizația pentru creșterea copilului în 2024. Ce venituri se iau în calcul

Primele alocații majorate au intrat pe carduri în luna februarie, plățile fiind aferente lunii ianuarie. Astfel, copiii cu vârste mai mici de 2 ani și cei cu dizabilități încasează lunar 719 lei din partea statului.

Copiii de peste 2 ani primesc o alocație lunară de 292 de lei. Drepturile sociale intră pe carduri pe data de 8 a fiecărei luni. Dacă ziua de 8 pică în weekend, drepturile sociale pot fi virate în conturi vineri sau luni, în funcție de decizia fiecărei agenții care se ocupă de plăți.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *