Ce înseamnă Osana. Termenul folosit la intrarea lui Iisus în Ierusalim are o semnificație sacră

Cuvântul ascunde o semnificație majoră
Ce înseamnă Osana. Termenul folosit la intrarea lui Iisus în Ierusalim are o semnificație sacră

Sărbătorea Floriilor  marchează intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim. Cu o zi înainte de Săptămâna Patimilor, Mântuitorul a fost întâmpinat cu ramuri de finic de către credincioși, dar și cu un termen a cărui însemnătate este mai puțin cunoscută în ziua de azi, „Osana”. Bucuria lor a fost astfel marcată prin acest cuvânt. De unde provine și ce înseamnă Osana, puteți afla în materialul care urmează!

Ce marchează Sărbătoarea Floriilor

Duminica Floriilor este una dintre cele mai importante sărbători din an. Floriile marchează intrarea lui Iisus în Ierusalim, cu o săptămână înainte de patimi și de Paște. Biblia relatează acest eveniment și prezintă felul în care a fost întâmpinat Domnul, fiind primit cu ramuri de finic, dar și cu un entuziasm imens din partea credincioșilor.

„Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!”, apare menționat în Evanghelia lui Matei, 21, 9.

Potrivit evangheliilor creștine, în timpul intrării triumfale, evreii l-au primit pe Iisus cu ramuri verzi și cu hainele lor aruncate în calea Sa, strigând „Osana Fiului lui David!” și „Binecuvântat să fie cel ce vine în numele Domnului!”. Aceasta a fost o manifestare a recunoașterii lui Iisus ca fiind Mesia și Regele promis.

Floriile, intrarea Domnului în Ierusalim

În tradiția creștină, Duminica Floriilor este sărbătorită ca ziua în care Iisus a intrat în mod triumfal în Ierusalim și este considerată un moment de bucurie și speranță pentru creștini.

Mulți creștini participă la slujbe speciale în această zi, unde se binecuvântează ramuri de salcie și se recită evanghelia care relatează Intrarea triumfală. Aceasta marchează începutul Săptămânii Patimilor, care conduce la sărbătoarea Paștelui, Învierea lui Iisus Hristos.

Citește și Ce cadouri se fac de Florii. Idei deosebite pentru a-i surprinde plăcut pe sărbătoriții zilei

Ce înseamnă Osana

Osana provine de la forma grecească a exclamaţiei populare „hosa’” (mântuie, ajută), urmat de articolul de implorare „na’”, tradus prin „te rugăm” sau „te implorăm”, explică doxologia.ro.

Așadar termenul este o exclamație de laudă și rugăciune către Dumnezeu, folosită pentru a exprima recunoștința și venerația. Când Iisus a intrat în Ierusalim în Duminica Floriilor, oamenii au strigat „Osana”, recunoscându-L pe El ca pe Mântuitor și rugându-L să îi salveze.

Aceasta a fost o expresie a bucuriei și a așteptărilor credincioșilor, fiind considerată un omagiu adus lui Iisus ca Rege și Mântuitor.

Despre acest termen, Sfântul Grigorie Palama spunea că este „un imn adresat Domnului care înseamnă mântuiește, iar întru cei de sus arată că Hristos nu este slăvit numai pe pământ, ci și de către îngerii din cer”.

Citește și Mesaje și felicitări de Florii 2024. Sms-uri și urări pentru cei care își sărbătoresc onomastica

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce educație își dorește Amalia Enache să-i ofere fiicei sale
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *