Cum se completează cererea de înscriere la liceu. Câte opțiuni poți bifa

A început înscrierea elevilor la liceu. Cum se completează cerere și ce trebuie să știe elevii
Cum se completează cererea de înscriere la liceu. Câte opțiuni poți bifa

După ce au fost afișate rezultatele finale de la Evaluarea Națională 2022 urmează admiterea la liceu. Înscrierea la liceu a început pe 4 iulie și se încheie pe data de 11 iulie. Cum se completează cererea de înscriere la liceul și câte opțiuni poți bifa.

Cum se completează cererea de înscriere la liceu

Absolvenții de clasa a VIII-a completează cererea de înscriere la liceul în prezența părinților și a diriginților. Acest lucru se va face în perioada 4-11 iulie. Iată mai jos cum se completează de înscriere la liceu:

Primul pas în alegerea opțiunilor este ca elevii să identifice profilul și, ulterior, specializarea dorită. Admiterea se va face pe baza mediei de admitere și nu vor susține alt examen. Pe cererea de înscriere se vor trece preferințele în ordine, menționând codurile opțiunilor pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire. În total, potrivit cererii de înscriere, pot fi puse 21 de opțiuni.

Care sunt criteriile de care se ține cont la admiterea la liceu:

  • Media generală obținută la Evaluarea Națională 2022
  • Media generală de absolvire a claselor V-VIII
  • Nota obținută la proba de Limba și literatura română de la Evaluarea Națională
  • Nota obținută la proba de Matematică la Evaluarea Națională
  • Nota obținută la proba de Limba maternă de la Evaluarea Națională

Cum se calculează media de admitere la liceu

În funcție de aceasta se va face repartizarea la liceu. Iată formula de calcul:

MA = 0,2 × ABS + 0,8 × EN*,unde:

MA = media de admitere

ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a

EN = media generală obținută la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a.

Pe data de 14 iulie are loc repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților de clasa a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022 – 2023 .

Ulterior vor fi comunicare rezultatele candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal. Acestea for fi afișate atât online, cât și la unitățile de învățământ.

În perioada 15 – 20 iulie 2022 va avea loc depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați. Iar pe data de 20 iulie unitățile de învățământ liceal vor transmite starea situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.

Câți elevi au promovat Evaluarea Națională 2022

Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, peste 80% dintre elevi au reușit să obțină o medie peste sau egală cu 5.

„În urma evaluării lucrărilor contestate, ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 este de 82,4%, în creștere cu 0,1% față de evaluarea inițială. (…) 74% dintre notele contestate s-au finalizat cu diferențe mai mici de 0,5 puncte”, a spus Sorin Cîmpeanu.

A doua etapă de înscriere la liceu în 2022

Pe data de 25 iulie vor fi afișate locurile rămase libere, inclusiv a celor destinate candidaților rromi, precum și a celor destinate candidaților cu CES. După desfășurare probelor de aptitudini sau probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, pe 28-29 iulie vor fi afișate rezultatele, iar în perioada 1-3 august vor fi depuse cererile de înscriere a candidaților de care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar care nu au depus dosarele de înscriere la termen, a candidaților care au fost respinși la liceele sau clasele care au organizat probe de aptitudini și a candidaților care au susținut probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau de limbă maternă în etapa a doua, dar pentru candidații care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar nu au fost repartizați computerizat.

10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.