De ce nu trebuie să încălzești motorul iarna. E cea mai mare greșeală pe care o poate face un șofer

De ce fac șoferii acest lucru, de fapt

Scris de: Daoud Andra

29 Jan. 2023

De ce nu trebuie să încălzești motorul iarna. E cea mai mare greșeală pe care o poate face un șofer

Condusul pe timp de iarnă vine la pachet cu multe provocări pentru șoferi. În timp ce unele practici sunt complet noi, alte obiceiuri s-au păstrat de zeci de ani, printre acestea numărându-se și încălzirea motorului înainte de a pleca la drum. De ce nu trebuie să încălzești motorul iarna, deși mulți șoferi încă fac acest lucru.

Ce trebuie să faci înainte de a te urca la volan, pe timp de iarnă

A conduce atunci când carosabilul este acoperit de gheață sau zăpadă și când temperaturile de afară sunt negative nu este cea mai comodă situație pentru șoferi. Conducătorii auto trebuie să își adapteze stilul de condus la condițiile meteo, să aibă neapărat autovehiculele echipate cu anvelope de iarnă sau mixte și să facă câteva lucruri înainte de a pleca la drum.

Citește și: Greșeala uriașă pe care nu trebuie să o faci când conduci pe zăpadă. Riscul este uriaș, mulți șoferi nici nu se gândesc la asta

Mașina trebuie să fie complet curățată de zăpadă înainte de a ieși pe șosea. Mulți șoferi curăță doar parbrizul și geamurile laterale, nefiind conștienți de pericolul pe care îl reprezintă zăpada rămasă pe plafon și pe capotă. Atunci când frănează sau accelerează, aceasta poate ajunge pe parbrizul lor sau pe al mașinii care circulă în spate, reducând vizibilitatea șoferului.

Înainte de a te urca la volan, este recomandat să cureți mașina de gheață și de zăpadă. Pornește motorul, căldura și funcția de dezaburire a geamurilor. În acest fel, zăpada și gheața se vor îndepărta mai ușor și nu va fi nevoie să insiști cu racleta, riscând să zgârii vopseaua sau geamurile.

De ce nu trebuie să încălzești motorul iarna
De ce nu trebuie să încălzești motorul iarna

De ce nu trebuie să încălzești motorul iarna

Un alt gest pe care îl fac șoferii de zeci de ani este să aștepte să se încălzească motorul înainte de a pleca la drum. Acest lucru nu este doar inutil, ci și consumator de combustibil. Încălzirea motorului era necesară în perioada în care autoturismele aveau carburator. Dacă acesta nu era bine încălzit, nu asigura funcționarea optimă a motorului, putând duce la oprirea propulsorului.

Citește și: Primul lucru pe care trebuie să îl faci înainte de a deszăpezi mașina. Mulți șoferi greșesc, de asta apar zgârieturi pe vopsea

Deși motoarele s-au schimbat, obiceiul a rămas împământenit în rândul multor șoferi. În anii ’90, producătorii de mașini au renunțat la carburator și au început să doteze motoarele cu un sistem electronic de injecție. Acesta asigură combinația optimă de aer și combustibil în motor, motiv pentru care nu mai este nevoie ca mortorul să fie încălzit înainte de plecare.

Dacă obișnuiești, așadar, să stai cu motorul pornit și cu frâna de mână trasă minute bune înainte de a pleca, nu faci decât să consumi combustibil degeaba. Motoarele moderne se încălzesc suficient în timpul mersului.

Urmăriți EGO.ro și pe
Horoscop săptămâna 3-9 aprilie 2023
5.7 62 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *