De ce se tem câinii de fapt. Lista te va surprinde, lucruri la care sigur nu te-ai fi așteptat

Care sunt situațiile în care câinii se sperie de ceva
De ce se tem câinii de fapt. Lista te va surprinde, lucruri la care sigur nu te-ai fi așteptat

La fel ca și oamenii, și câinii au anumite frici și fobii. Acești patrupezi pot avea fobii dintr-o mulțime de cauze pritnre care se numără și lipsa socializării timpurie sau o experiență negativă dintr-o anumită situație.

Cum se manifestă câinii atunci când au o fobie

Printre primele semne de frică se numără tremuratul, salivatul, lătratul, comportamentul distructiv sau chiar agresivitatea. Iată care sunt cele mai frecvente motive pentru care câinii sunt speriați:

Frica de tunet

Se numește astrafobie fica de tunet și este foarte frecventă la câini. Gradul acestei temeri este diferit de la un câine la altul. În timp ce unii câini pot tremura ușor atunci când tună, alții vor să se ascundă sau devin distructivi, pierzându-și controlul asupra intestinelor sau vezicii urinare. Câinii care au astrafobie pot avea frică și de alte zgomote puternice, cum sunt artificiile, muzica tare sau alte sunete.

Frica de a fi lăsat singur

Această frică mai poate fi numită și anxietate de separare. Câinii care suferă de această teamă se manifestă distructiv imediat ce stăpânii lor părăsesc casa. Aceasta poate fi schimbată de către sătpân, prin părăsirea și întoarcerea acasă într-un mod discret. Desensibilizarea, procesul prin care câinele se obișnuiește încet să fie lăsat singur acasă, poate fi, benefică pentru câinii care suferă de anxietate de separare.

Frica de medic veterinar

Este una dintre cele mai comune frici, cea de veterinar. Pentru a fi depășită câinii au nevoie să meargă mai dees la medici pentru vizite care nu implică o examinare. Proprietarii trebuie să-i ofere mai multe laude și să-l răsfețe atunci când patrupedul rămâne calm.

Vezi și – De ce câinii de talie mică sunt mai agresivi decât cei de talie mare. Motivul nebănuit

Frica de a merge în mașină

Există câini cărora le este teamă să urce în mașină. Aceasta se datorează, în mare parte, lipsei de expunere timpurile la plimbările cu mașina. Se mai poate dezvolta după experiențe negative pe care le-au avut când au mers cu mașina (spre exemplu vizita la medicul veterinar).

Frica de a urca sau de a coborî scările

Este o fobie care se datorează lipsei de socializare și expunere timpurie. Un câine care nu vede scări atunci când este mic poate dezvolta frica de a le urca și de ale coborî atunci când le întîlnește mai târziu în viață. Există și soluții în acest sens. Unii câini pot depăși această frică dacă transformi urcarea și coborârea treptelor într-un joc, scrie dcnews.ro.

Frica de străini

Frica de străini apare atunci când un câine cunoaște o persoană nouă. Este una dintre fricile care sunt greu de depășit deoarece este imposibil să înveți un câune să accepte fiecare persoano nouă. Forțarea nu este o soluție deoarece patrupedul ar putea deveni agresiv.

Frica de copii

Câinii pot dezvolta frică de copii din mai multe motive. Cel mai frecvent se datorează lipsei expunerii timpurii la copii. Este indicat, pe cât posibil, ca un câine să fie expus în fața copiilor de toate vârstele. Câinii cărora le este frică de copii este posibil să fi avut experiențe negative cu copiii. Chiar dacă ulterior intențiile unui copil pot fi bune, un câine poate interpreta afecțiunea ca pe o amenințare.

Frica de obiecte

Câinii pot dezvolta teamă de diferite decorațiuni cum sunt cele de sărbători, aspiratorul, jucăriile copiilor, echipamente de construcții sau altele. În aceste situații frica nu este ceva deosebit deoarece obiectele pot fi pur și simplu mutate.

Urmăriți EGO.ro și pe
Horoscop săptămâna 2-8 octombrie 2023
8.2 14 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *