Florile pe care nu trebuie să le plantezi sub nicio formă lângă legume. Îți vor distruge toată recolta

Sfaturi utile pentru grădina ta

Scris de: Oana Matei

01 Apr. 2023

Florile pe care nu trebuie să le plantezi sub nicio formă lângă legume. Îți vor distruge toată recolta

Asocierea plantelor în grădină este o tehnică care constă în cultivarea anumitor plante împreună, pentru a îmbunătăți randamentul grădinii de legume și a obține o recoltă bună. Cu toate acestea, această asociere de plante necesită câteva cunoștințe, deoarece dacă există plante care merg bine împreună, există asocieri de plante care sunt mai degrabă nerecomandate pentru grădina ta de legume. Aflați ce flori nu trebuie plantate niciodată lângă legume.

Tipurile de flori care nu se plantează în vecinătatea legumelor

Există anumite flori care nu ar trebui plantate lângă legume, deoarece pot influența negativ creșterea acestora sau pot atrage dăunători. Printre aceste flori se numără:

  • Crinii- aceste flori pot secreta o substanță toxică numită acid juglonic, care poate fi toxic pentru anumite plante legumicole, precum tomatele sau cartofii
  • Trandafirii- deși sunt frumoși, trandafirii pot atrage afide și pot afecta negativ legumele comestibile
  • Coșărelul cu flori- această floare poate atrage nematode care pot afecta rădăcinile legumelor
  • Iasomia – această plantă poate atrage insecte care pot dăuna culturilor de legume, precum tripsurile și păduchii.

Nu planta flori înalte în grădina de legume

Unele flori, datorită dimensiunilor lor mari,  pot umbri legumele, împiedicând dezvoltarea lor. Mai mult, toate plantele, cu excepția ciupercilor și a rubarbei, au nevoie de o expunere la soare,  cel puțin 6 ore pe zi. Cu toate acestea, anumite flori împiedică plantele din grădina de legume să primească lumina soarelui de care au nevoie pentru a înflori. De exemplu, floarea soarelui, deși este eficientă  in atragerea insectelor polenizatoare,  nu este potrivita pentru toate plantele legumicole. Datorită tulpinii sale înalte care se ridică de la 40 centimetri la 4 metri, în funcție de soi, floarea-soarelui ar putea împiedica creșterea plantelor joase care au nevoie de  soare, precum cartofii.

Nu planta flori care cresc rapid

Unele  flori cresc rapid și, în consecință, frunzele lor devin stufoase. Aceste plante pot împiedica lumina  să ajungă la legumele cultivate  în grădina de legume și astfel împiedică creșterea corectă a acestora. Dacă luăm exemplul gladiolei, este indicat să nu o cultivăm în grădina de legume, deoarece creșterea sa rapidă  împiedică dezvoltarea leguminoaselor.

Florile cu bulbi sunt toxice pentru plante și animale

În general, florile de primăvară, cum ar fi ghioceii, zambilele, lalelele, narcisele, etc, care cresc din bulbi sunt toxice pentru plantele din vecinătatea lor datorită alcaloizilor ( azotați) pe care le răspândesc în sol. Ele pot fi toxice și pentru oameni și animale, de exemplu bulbii narciselor pot fi ușor confundați cu ceapa. Ingerarea lor poate provoca greață, amețeli sau vărsături.

Din aceeași categorie de flori toxice pentru legume dar și pentru animale și oameni, mai fac parte garofițele, leandrul, calele, crizantemele sau hortensiile.

Este important să alegi cu grijă florile pe care le plantezi în grădina ta și să te asiguri că acestea nu pot dauna legumelor sau altor plante din jur.

Vezi și Ce să plantezi lângă trandafiri. Secretul pe care trebuie să-l știi, așa vei avea o grădină ideală

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Tonciu își dorește cu ardoare să revină în televiziune
8 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *