Îngrașă roșiile cu brânza sau nu? Ce spune nutriționistul

Roșiile cu brânză sunt o gustare excelentă în zilele toride de vară
Îngrașă roșiile cu brânza sau nu? Ce spune nutriționistul

Îngrașă roșiile cu brânza sau nu? Ne aflăm în plin sezon cald, iar dietele cu legume și fructe sunt acum la îndemâna oricui. Una dintre cele mai consumate gustări de vară este combinația de brânză cu roșii. Dar oare această simplă și delicioasă rețetă ne poate îngrășa? Părerile sunt împărțite, așa că cel mai bine este să vedem ce spun specialiștii în nutriție.

Îngrașă roșiile cu brânza sau nu?

Nutriționistul Mihaela Bilic afirmă că această combinație de brânză cu roșii, chiar și fără a fi consumată cu pâine ne poate face să luăm în greutate. Explicația este simplă: brânza, indiferent de tipul ei, conține, pe lângă proteine, și grăsimi, care favorizează procesul de îngrășare.

„Ce poate fi mai savuros, delicios si de sezon decât roșiile cu brânză…fără pâine, o să spuneți, ca să nu ne îngrașăm:( Problema e că nu pâinea îngrașă (sau nu la fel de tare) precum brânza. Și când spun brânza mă refer la orice tip de brânzeturi, indiferent de cât sunt de sărate: caș și telemea proaspătă, telemea veche (maturată), mozzarella, cașcavaluri, brânza de burduf sau frământată.
Deși conține la fel de multe proteine ca și carnea si peștele, în brânzeturi avem de 3 ori mai multă grăsime. În plus o felie de brânza de 100g o mănânci într-o clipă, la carne e mai mult de mestecat.”

„Brânza nu este prietena siluetei”

Specialistul afirmă că nu este nicio tragedie dacă mâncăm brânză cu roșii, cu condiția să respectăm proporțiile corecte ale acestor ingrediente. Mai exact, brânza să nu se regăsească într-un procent mai mare de 20% în farfurie.

„Apropo de gramaj, porția corecta de brânză e de 70g, adică acele pachete ridicol de mici de la supermarket conțin 3 porții!!
Unde sunt vremurile în care cumpărai brânza cu calupul? Acum asist la o adevărată conspirație a producătorilor, parcă si-au propus cu toții să ne învețe ce înseamna porția corectă! O felie mare cât palma si groasă de un deget are DOAR 200g și e prețios pusă într-un pachet individual tras in vid. Deja când găsești pachete de jumătate de kilogram se numește desfrâu:)
E spre binele nostru, credeți-mă! E ușor sa mănânci prea multă brânză dacă bucata e mare. Așa, cu pachetul mic, ești mai atent. Nu de alta dar brânza nu e prietena siluetei, nu e un aliment de bază, care se mănâncă cu sutele de grame. Brânza e un răsfăț, un condiment, un ingredient al mâncării. Și da, puteti mânca fără grijă roșii cu brânză, cu condiția ca roșiile sa ocupe 80% din farfuria voastră.

Cu alte cuvinte puneți câteva cubulețe de brânză peste un castron de roșii. Si atenție la ulei, brânza are deja grăsimea inclusă!”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

8.9 15 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.