La ce plante punem zațul de cafea. Cu ce trebuie să îl amesteci ca să aibă un efect puternic

La ce plante punem zațul de cafea. Zațul de cafea ajută la îmbogățirea solului cu substanțe nutritive și este un ferilizant natural
La ce plante punem zațul de cafea. Cu ce trebuie să îl amesteci ca să aibă un efect puternic

La ce plante punem zațul de cafea, pentru ca acestora să le meargă bine și să fie mereu verzi. Majoritatea oamenilor își încep ziua cu o cafea. Puțin știu cât de benefic este zațul care rămâne în urma ei. Acesta ajută plantele, însă mai este benefic și pentru alte lucruri, despre care vă invităm să aflați mai jos.

La ce plante se pune zațul de cafea. Ce efecte are

Zațul de cafea ajută la îmbogățirea solului cu substanțe nutritive, este un ferilizant natural și poate fi utilizat la mai multe soiuri de plante și flori. Microorganismele benefice se vor înmulți, iar plantele vor crește mai sănătoase

De exemplu, zațul de cafea este bun pentru ficus. Frunzele acestei plante vor avea un verde mai intens și vor deveni din ce în ce mai puternice. De altfel, ficusul este o plantă nu prea pretențioasă, pe care este bine să o păstrați în living, la loc ferit de soare. Important este să folosiți zaț uscat, atunci când îl încorporați în pământul pentru flori. De asemenea, zațul de cafea are beneficii și pentru plantele precum hortensiile, trandafirii, azaleele, rododendronii, dar și mușcatele.

Zațul de cafea este utilizat ca fertilizant

Zațul de cafea se comporta ca un fertilizant optim pentru plante, în special pentru flori. Se pune la baza florilor, amestecat bine cu pământul din ghiveci. La ce plante punem zațul de cafea

Ce conține zațul de cafea

 • o pondere bună de azot
 • potasiu
 • fosfor,
 • diverse minerale care, prin acest procedeu aceste substanțe sunt încorporate în sol, apoi către planta.

„Acest proces durează până când zațul de cafea este descompus, prin urmare, primele efecte benefice vor apărea după câteva luni și nu chiar imediat, de aceea este nevoie de rabdare.

Zațul de cafea la flori are avantajul că produce în sol un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor și chiar a ramelor. Asta înseamna că pamantul este unul fertil pentru plante”, explică specialistul în domeniu.

La ce plante se pune zațul de cafea și ce poți face cu cojile de ouă

Chiar dacă pare greu de crezut, există o strânsă legătură între cele două și asta pentru că vă puteți pregăti un fertilizant natural, pregătind din aceastea.

Cojile de ouă au un conținut foarte mare de carbonat de calciu și alte elemente importante pentru dezvoltarea legumelor si florilor.

Zațul de cafea are numeroase beneficii

„Pot exista și unele plante sau flori pentru care zațul de cafea nu este indicat, mai ales dacă acesta nu a fost uscat corespunzator. În principal, zatul de cafea poate fi utilizat la plantele care au nevoie un îngrășământ mai acid, precum coniferele, azaleele, trandafirii, coacăzul”, mai explică specialistul.

Este important de știut că, aciditatea zațului este la un nivel neutru (pH) dupa opărire, prin urmare poate fi utilizat in mod sigur in sol. De asemenea, puteti utiliza zațul de cafea și în realizarea compostului, alaturi de iarba tunsă sau alte resturi organice.

Zațul de cafea pentru trandafiri

Zațul de cafea este acid, și chiar dacă îl uscați trebuie să tineți cont ca unele tipuri de cafea sunt mai acide decât altele.  Cea mai eficientă modalitate de a pune zațul de cafea în amestecul de compost pentru gradină este să așezați un strat între frunzele uscate și un strat de iarbă proaspăt tăiată.

În același timp, puteți composta zațul de cafea amestecându-l cu hârtie mărunțită

Azotul din zațul proaspăt de cafea ar putea face ca tufele de trandafiri să producă noi creșteri prea târziu în sezon.

Zațul de cafea pentru orhidee

Zaţul de cafea se mixează cu cojile de ouă și se obţine un foarte bun îngrăşământ natural. Conţine azot, fosfor, potasiu, dar şi numeroase minerale. Este suficient să fertilizați cu zaț de cafea de două ori pe an. Lipsite de lumină, frunzele orhideei se închid la culoare, iar planta nu înflorește.

Ține departe dăunătorii

Zațul de cafea mai poate avea un beneficiu pentru melci. Acesta este respingător, prin urmare vor evita să se adune pe suprafața solului.

De unde procuram zațul de cafea

Zațul de cafea poate fi strâns chiar de la cafeaua pe care o beți în fiecare dimineață, asta daca avem nevoie de o cantitate micuță. Dacă doriți să folosiți zatul de cafea la flori, pe o suprafața ceva mai mare, atunci apelați chiar la unele restaurante.

Alte beneficii ale zațului de cafea

Zațul de cafea nu doar că ajută plantele, ci are numeroase alte întrebuințări, despre care nu foarte multă lume știe. Dacă sunteți băutori de cafea, trebuie să cunoașteți infformațiile de mai jos. Iată la ce ajută zațul de cafea.

 • Ține departe furnicile
 • Scapi de mirosurile neplăcute din frigider
 • Alungă pisicile vecinilor
 • Elimină mirosul de țigări
 • Odorizant de cameră sau mașină
 • Scrub natural pentru față
 • Reduce aspectul de coaja de portocală
 • Vopsea de păr naturală
 • Împrospătează bronzul
8.7 10 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.