Locul din România unde a înflorit o plantă extrem de rară. Este de o frumusețe aparte, românii sunt în extaz

Locul din România unde a înflorit o plantă extrem de rară. Este de o frumusețe aparte, românii sunt în extaz

O floare extrem de rară și de o frumusețe aparte a început să înflorească în pădurile din România. Aceasta are o înălțime medie de 30-80 de centimetri, frunze late, ovale și flori mari. Iată despre ce plantă fascinantă este vorba și în ce locuri poate fi admirată.

Locul din România unde a înflorit o plantă extrem de rară

Papucul Doamnei (Cypripedium calceolus) este o orhidee sălbatică, de o frumusețe deosebită. Această plantă este extrem de rară nu doar la noi în țară ci inclusiv la nevel european. Papucul Doamnei este o specie protejată încă din 1938, atunci când i s-a oferit acest satut printr-un Decret Regal.

”Papucul doamnei crește în grupuri sporadice, prin păduri și tufărișuri, mai mult sau mai puțin umbroase. Floarea preferă terenurile calcaroase umede, cu humus descompus. Pe teritoriul României are areale din etajul gorunului până în etajul molidului.”, este mesajul transmis pe Facebook de către Regia Naționala a Pădurilor.

Din cauza culesului excesiv, această plantă a dispărut din multe regiuni ale țării.

Citește și: Floarea rară din România care înflorește o dată pe an. Este de o frumusețe deosebită, toți rămân impresionați când o văd

Papucul Doamnei, caracteristici

Este o plantă care, la maturitatee, poate atinge o înălțime cuprinsă între 30 și 80 de centimetri. Are frunze late și ovle, iar florile sunt de dimensiuni mari. Petala inferioară are forma unui vas de un galben intens, iar petalele laterale și cea superioară sunt mai înguste și au o culoarea roșu-închis spre brun.

Este o plantă erbacee și perenă, care se înmulțește prin rizomi. Denumirea latină a plantei, Cypripedium calceolus, provine de la cuvântul grecesc „cypris” (doamna din Cipru, un alt nume dat zeiței Afrodita și care este legat de locul de naștere al acesteia) și latinescul „calceolus”, care înseamnă papuc mic.

Papucul Doamnei (Cypripedium calceolus)
Papucul Doamnei (Cypripedium calceolus)

Citește și: Plante protejate de lege în România. Riști amenzi usturătoare, dacă le rupi

Unde mai poate fi întâlnită astăzi floarea Papucul Doamnei

În țara noastră, această minunată floare mai poate fi întâlnită sporadic în Munții Bucegi, prin poienile Ceahlăului și Făgărașului și în platourile Apusenilor. Totodată, Papucul Doamnei poate fi găsită și în anumite zone din Europa Centrală, Himalaya subtropicală și India. Trebuie specificat însă faptul că specia asiatică prezintă anumite diferențe față de cea întâlnită la noi.

Legenda acestei plante

Frumusețea sa și forma pe care o are au dat naștere la multe legende. Una din ele, care de altfel se regăsește în folclorul mai multor popoare, asociază forma florii cu un papuc al Zeiței Venus sau al unei domnișoare, care, furată de dragoste, dar trezită la timp din visul de iubire, a fugit din fața ispitei și și-a pierdut condurul în iarbă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *