Floarea rară din România care înflorește o dată pe an. Este de o frumusețe deosebită, toți rămân impresionați când o văd

Flori rare din România, ocrotite de lege

Scris de: Oana Matei

23 Aug. 2023

Floarea rară din România care înflorește o dată pe an. Este de o frumusețe deosebită, toți rămân impresionați când o văd

Într-o lume în continuă schimbare, natura ne oferă minuni unice și delicate, dar, din păcate, unele dintre aceste comori se află în pericol de a dispărea pentru totdeauna. Laleaua pestriță (Fritillaria meleagris), o floare de o frumusețe rară și distinsă, este una dintre aceste specii prețioase care se confruntă cu amenințarea dispariției.

Laleaua pestriță – Floarea de Șah, ocrotită de lege

Laleaua pestriță este o specie de floare ce face parte din familia Liliaceae și este cunoscută pentru aspectul său distinctiv și inconfundabil. Această floare rară crește în zonele umede de pe teritoriul României, în special în regiunile montane și de deal. Această floare unică crește în rezervații naturale, ocrotite de lege, în pădurile din zona Bistriței sau a Gorjului. Ea este o floare mică, cu o înălțime de aproximativ 10-20 de centimetri.. Laleaua pestriță este o specie protejată, care înflorește o dată pe an și este cunoscută pentru petele sale pestrițe și clopotele delicate de culoare violet, mov și alb.

Perioada de înflorire

Cu toate că priveliștea lalelei pestrițe este cu adevărat spectaculoasă, bucuria de a o vedea înflorită este efemeră. Această floare deosebită înflorește doar o dată pe an, de obicei în lunile aprilie sau mai, iar floarea rezistă doar câteva săptămâni. Astfel, perioada de înflorire a lalelei pestrițe devine cu atât mai prețioasă și căutată de iubitorii de natură și fotografi amatori.

Vezi și Flori pe care să nu le faci cadou niciodată. Sigur nu ai fi bănuit ce semnificații ascund

Protejarea Lalelei pestrițe

Pentru a preveni dispariția acestei specii delicate și fascinante, este crucial să luăm măsuri concrete de conservare. Protejarea habitatelor naturale, educarea publicului cu privire la importanța conservării și implementarea unor măsuri de gestionare sustenabilă sunt esențiale pentru a asigura supraviețuirea lalelei pestrițe în sălbăticie. Deși este cultivată (mai ales în Europa), iar bulbii se găsesc de cumpărat pe internet, laleaua pestriță, crescută în habitatul natural, este pe cale de dispariție și beneficiază de protecția câtorva rezervații în România. Prezența sa este raportată sporadic și în alte zone decât cele „oficiale”, acesta fiind desigur un lucru îmbucurător.

Legenda Florii de Șah

Potrivit unei legende, Daria, nepoata Șahului Persiei, avea grijă de grădina acestuia, unde cultiva cele mai frumoase soiuri de lalele. În una din nopți, Daria a visat o tânără care a rugat-o să-i dea un buchet de flori pentru mama ei grav bolnavă. În schimb, tânăra din vis i-a promis Dariei că îi va dărui, la rândul ei, o lalea foarte frumoasă ce nu crește în grădina șahului. După un timp, în grădina palatului a apărut gingașa lalea pestriță, pe care Daria a numit-o floare de șah.

Vezi și Ce simbolizează, de fapt, lalelele. Mesajul profund pe care îl au. Iată cui e bine să oferi aceste flori minunate

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum arăta Viorica Dăncilă în tinerețe
9.2 12 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *