Modificare în Codul Muncii. Ce se întâmplă cu zilele libere de sărbătorile legale care pică în weekend

Românii beneficiază de 15 zile libere de la stat într-un an
Modificare în Codul Muncii. Ce se întâmplă cu zilele libere de sărbătorile legale care pică în weekend

Modificare în Codul Muncii. 2021 a fost anul în care românii au avut cele mai puține zile libere pentru sărbătorile legale: 7, dintr-un total de 15. Nici anul acesta angajații nu stau cu mult mai bine din acest punct de vedere. Vor avea în total doar 9 zile libere. Restul de 6 pică în zilele de weekend.

Astfel, mai mulți parlamenteri PSD și PNL au propus, printr-un proiect, ca în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu zilele de sâmbătă și duminică, angajații să primească liber în zilele următoare de după weekend.

Modificare în Codul Muncii. Angajații ar putea primi toate cele 15 zile libere pentru sărbătorile legale, chiar dacă unele dintrele pică în weekend

„Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, prevede proiectul de lege.

Inițiatorii proiectului arată în expunerea de motive că, în realitate, prin neacordarea respectivelor zile libere care se suprapun cu weekendul, angajații nu beneficiază de toate drepturile prevăzute în Codul Muncii.

„Depinzând de anul calendaristic, sunt incidente situaţii în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 – Codul Muncii”, menţionează, în expunerea de motive a proiectului, iniţiatorii, printre care liderii deputaţilor PNL şi PSD, Gabriel Andronache şi Alfred Simonis, potrivit Agerpres.

„În concluzie, anul acesta salariaţii români vor avea 2 zile libere legale în plus faţă de 2021, când 7 dintre sărbătorile legale au fost în timpul săptămânii, iar restul de 8 în weekend”, au precizat iniţiatorii.

Românii au cele mai puține zile libere de la stat din UE

Așadar, se urmărește ca zilele libere să fie acordate indiferent în ce zi a săptămânii vor avea loc sărbătorile legale.

„Această reglementare va veni în ajutorul companiilor din sectorul privat, astfel acestea îşi vor putea gestiona din timp activităţile şi perioadele libere, pentru a se alătura angajaţilor din sectorul public. Armonizarea acestor sfere oferă şi posibilitatea programării activităţilor familiale în familiile în care părinţii lucrează în ambele sectoare economice (public şi privat), măsură apreciată nu doar de către angajatori şi angajaţi, dar şi de unităţile turistice. În egală măsură, prin posibilitatea de a se pregăti din timp pentru mini-vacanţele astfel stabilite, turiştii îşi pot planifica în avans aceste mini-vacanţe, iar agenţiile de turism se pot pregăti cu oferte dedicate familiilor şi altor categorii de turişti”, au mai susţinut iniţiatorii.

Potrivit inițiatorilor proiectului, românii beneficiază de cele mai puține zile libere din Uniunea Europeană: 15. Spre deosebire de noi, unele țări din Vest au chiar mai mult decât dublu. Spre exemplu, angajații din Spania au 37 de zile libere de la stat. În Elveția, Marea Britanie, Olanda, Portugalia sau Germania, angajații beneficiază de 28 de zile libere.

9.8 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.