Orhideea se numără printre cele mai frumoase, dar și cele mai pretențioase flori în ghiveci. Are nevoie de o îngrijire specifică, pentru a rămâne înflorită cât mai mult timp. În acest sens, poți apela la anumite ingrediente din bucătărie, care ajută la înflorirea rapidă a orhideelor. Iată ce să folosești, pentru plante deosebite!
Trucurile care asigură înflorirea rapidă a orhideelor
În lume există mii de soiuri de orhidee, însă doar unele se pretează la a fi ținute în ghiveci. Cea mai populară este Phalaenopsis, fiind și cel mai ușor de îngrijit. Chiar dacă îi asiguri lumină și umiditate optime, s-ar putea să nu fie suficient pentru ca orhideea să stea înflorită mai mult timp. În acest sens, poți apela la câteva ingrediente naturale, ieftine și la îndemână, care te ajută să ai o plantă sănătoasă și fertilă.
Laptele
Unul dintre cele mai valoroase ingrediente din bucătărie pentru orhidee, dar și pentru alte plante, este laptele. Fă un amestec din o parte lapte și trei părți apă și udă orhideea, în perioada de înflorire. Repetă procedeul după 15 zile, pentru a fertiliza planta și a-i asigura necesarul de substanțe nutritive.
Bicarbonatul de sodiu
O linguriță de bicarbonat, dizolvată în jumătate de litru de apă, acționează ca un îngrășământ natural pentru orhidee și nu numai. În plus, acest ingredient are și rol antibacterian și protejează rădăcinile plantei de mucegai și de alte afecțiuni.
Scorțișoara
Acest ingredient are, de asemenea, rol antibacterian și antifungic și se poate aplica direct în ghiveci, înainte ca planta să fie udată. Orhideea înflorește dacă are rădăcinile sănătoase, iar aplicând scorțișoară te asiguri de acest lucru.
Zațul de cafea
Acesta este bogat în minerale și poate face minuni pentru plantele în ghiveci. Orhideea are rădăcini aeriene, fiind foarte puțin sol în ghiveci, astfel că are nevoie ca acesta să fie fertil. Cu ajutorul zațului de cafea, te asiguri că floarea primește suficiente minerale.
Berea
Această băutură este, de asemenea, bogată în substanțe nutritive și poate fi folosită la udarea plantelor. Berea trebuie lăsată să își piardă acidul și se amestecă o parte de bere cu o parte de apă, pentru a iriga florile.
Cojile de ouă
Atunci când folosești ouă, nu mai arunca cojile, ci spală-le și lasă-le să se usuce bine, apoi pisează-le, cu ajutorul unui blender. Adaugă o linguriță de coji de ouă mărunțite la rădăcina plantei, înainte de a o uda. Mineralele și calciul din coaja oului sunt foarte benefice pentru flori.
Cojile de banane
Acestea se lasă la uscat și se mărunțesc, urmând a se folosi în același mod precum cojile de ouă. Pot fi, de asemenea, folosite împreună, pentru un boost de substanțe nutritive, ce poate fi aplicat mai ales în perioadele de înflorire.