Este deja binecunoscut faptul că sportul are un efect pozitiv asupra sănătății noastre. Exercițiul fizic ne întărește atât mintea, cât și corpul. Dar cum în ziua de astăzi, mulți dintre noi au prea puțin timp la dispoziție, mișcarea fizică este neglijată sau chiar total exclusă din rutină. Ceea ce trebuie să știi, însă, dacă și tu te afli în această situație, este faptul că te poți antrena chiar și fără a merge la sala de sport. În articolul de astăzi îți vom prezenta 10 moduri prin care poți face mișcare fără să mergi la sală, care te vor menține într-o formă de invidiat.
În ciuda beneficiilor pentru sănătate cunoscute de toată lumea, cei mai mulți oameni nu găsesc timp pentru a face exerciții fizice din cauza stilului lor de viață ocupat. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din Statele Unite raportează că doar aproximativ jumătate dintre adulți fac exercițiile fizice de care au nevoie.
Alții cred că este mult să petreacă 150 de minute în fiecare săptămână pentru a face exerciții fizice, dar beneficiile depășesc orice inconvenient perceput. Este un calcul ușor, împărțiți în 30 de minute timp de cinci zile într-o săptămână, fără a-ți căuta o scuză pentru a sări peste.
A face exerciții fizice, chiar și o dată pe săptămână, este mai bine decât să nu faci nimic. Fă-ți un nou obiectiv de a oferi corpului tău activitatea de care are nevoie. Iar dacă încerci să economisești timp și bani, sau pur și simplu te simți mai confortabil să faci exerciții acasă, te poți pune în formă fără sală de sport, folosind aceste sfaturi.
Mersul pe jos este cea mai puțin apreciată formă de exerciții fizice, în ciuda faptului că are atât de multe beneficii. Este una dintre cele mai ușoare modalități de a vă îmbunătăți starea generală. Mergeți la o plimbare de doar 30 de minute pe zi și veți observa o mare diferență în ceea ce privește condiția cardiovasculară, rezistența oaselor și reducerea grăsimii corporale. De asemenea, ajută la creșterea puterii și rezistenței musculare.
De asemenea, mersul pe jos reduce riscul apariției unor afecțiuni precum bolile de inimă, diabetul de tip 2 și câteva tipuri de cancere. Spre deosebire de alte forme de exerciții fizice, mersul pe jos nu necesită o pregătire specială. Este gratuit și nu necesită niciun echipament, cu excepția unor pantofi confortabili pentru mers.
Nu ai întotdeauna nevoie de o sală de sport pentru a te menține în formă. Include urcatul scărilor în activitatea ta zilnică, iar corpul tău îți va mulțumi.
Cu toții avem obiceiul de a lua liftul la bloc sau în clădirea unde se află biroul nostru. Va fi un efort conștient să urci scările pentru primele dăți. În cazul în care clădirea are mai mult de 5 etaje, poți începe cu câteva etaje și apoi să apelezi la lift pentru restul drumului.
Treptat, adăugă câte un etaj până când poți urca scările în întregime. Unii experți în sănătate susțin chiar că urcarea scărilor arde mai multe calorii pe minut decât joggingul.
Exercițiile cu greutatea corporală sunt modalități simple, dar eficiente de a arde calorii și de a îmbunătăți flexibilitatea, echilibrul și forța corpului. Și nu este nevoie de niciun fel de echipament pentru a face aceste exerciții. Le poți executa oriunde.
Poți alege dintr-o varietate largă de exerciții precum palnșă, flotări, genuflexiuni, jumping jacks, fandări etc. Dar înainte de a începe, este esențial să faci întotdeauna o încălzire dinamică, pentru a te asigura că mușchii sunt pregătiți pentru efort, ceea ce te va ajuta să previi accidentările.
Șezutul la perete este un excelent exercițiu de izometrie. Astfel de exerciții nu implică neapărat mișcareaa. Poate părea puțin plictisitor, dar solicită multe grupe musculare și ajută la arderea acelor calorii suplimentare. Ai nevoie doar de greutatea corpului tău pentru a face pârghie. Practic, poți face abdomene la perete oriunde.
Ține picioarele la un unghi de 90 de grade, astfel încât coapsele să fie paralele cu podeaua. În timp ce te afli în planșă, strângeți abdomenul și încordează fesierii, astfel încât spatele să rămână drept. Dacă observi că fesierii coboară spre sol, este timpul să faci o pauză. Poți adăuga intensitate la aceste exerciții în funcție de nevoie.
Boxul este o modalitate excelentă de a-ți antrena mintea și corpul în același timp și nu trebuie să mergi la o sală de sport pentru a-l încerca. Poți face un antrenament de box pentru începători acasă, folosind greutatea corpului tău. Pentru o încălzire, fă sărituri clasice fără coardă.
Ia-ți un minut pentru a sări pe loc. Mișcă-ți brațele într-o mișcare circulară mică, ca și cum ai ține o coardă de sărituri. Acum, sunteți gata pentru o sesiune de antrenament excelent. Experții în sănătate spun că un antrenament de box și arte marțiale arde până la 600 de calorii pe oră, în timp ce vă sculptează brațele, umerii, centrul și picioarele.
Dansul este confortabil, în stil liber și foarte distractiv. Dansul nu numai că îți oferă fericire instantanee, dar îți tonifică întregul corp. Te menține în formă. Pune muzica preferată și dansează în confortul casei tale.
Un antrenament de dans de 30 de minute arde între 150 și 250 de calorii, cam la fel ca joggingul. Poți găsi o mulțime de videoclipuri gratuite de antrenament de dans pe YouTube sau pe alte site-uri.
Pentru o bună stare de sănătate, poți practica yoga. Yoga se poate fi făcută de oricine, indiferent de vârstă, iar mintea, corpul și sufletul tău vor începe în curând să se bucure de beneficii. Răsucirea, întinderea și plierea ajută, printre altele, la îmbunătățirea sistemelor digestiv, limfatic și de circulație.
Inspirat din balet, barre este un antrenament intens care se concentrează pe întărirea mușchilor de bază, îmbunătățirea rezistenței cardiovasculare și stimularea echilibrului. Nu ai nevoie de niciun echipament special pentru a executa exercițiile. Pentru echilibrul și susținerea corpului, poți folosi un scaun sau un blat. Mișcările blânde și accentul pus pe aliniere fac din barre o alegere excelentă pentru gravide și femeile care au născut.
Nu în ultimul rând, meditația se numără printre practicile extrem de benefice pentru organism. Este un exercițiu pe care oricine îl poate face pentru a-și îmbunătăți sănătatea mentală, fizică și emoțională. O poți face oriunde, fără echipamente speciale sau abonamente.
Meditația este adesea practicată pentru a rezolva diverse afecțiuni mentale și de sănătate, cum ar fi anxietatea, durerea, depresia, problemele emoționale, insomnia și stresul. Găsește un loc în casă unde să stai liniștit, fără a fi întrerupt, timp de aproximativ 20 de minute. Corpul tău se va simți instantaneu mai ușor și va elibera endorfine. De asemenea, meditația ajută la creșterea nivelurilor de dopamină, serotonină și melatonină. Acest cocktail de substanțe chimice care inundă fluxul sanguin îl face pe cel care practică meditația să se simtă calm, fericit și mulțumit.
Dacă ești un începător în materie de exerciții fizice, tu decizi care dintre aceste 10 activități dorești să le abordezi, dar începe de astăzi. Dacă ești un obișnuit al sălii de sport, atunci poți să îți completezi activitățile de sală cu câteva dintre ele. Acestea sunt utile și atunci când călătorești.
Cele 10 exerciții prezentate te pot menține sănătos în orice moment și în orice loc.