7 femei din România renumite în lume pentru meritele lor. Au intrat în istorie cu aceste mari realizări

Femeile nu au fost întotdeauna acceptate în viața politică, economică sau chiar culturală. Totuși, unele au reușit să spargă toate barierele și să se impună într-o lume a bărbaților.
7 femei din România renumite în lume pentru meritele lor. Au intrat în istorie cu aceste mari realizări

De-a lungul istoriei, femeile au fost nevoite să muncească mai mult decât bărbații pentru a se afirma. Cu toate acestea, multe dintre ele au reușit să învingă toate barierele sociale, culturale, pentru a se afirma. Iată 7 femei renumite în lume pentru meritele lor culturale. Ele au contribuit semnificativ la îmbunătățirea vieții cultrale, și nu numai, din România și au deschis drumul pentru următorele generații.

Femei din România care au ajuns cunoscute în întreaga lume pentru meritele lor

Maria Rosetti – prima femeie gazetar din România

Cu toate că era o perioadă în care această meserie era destinată strict bărbaților, ea a reușit să se impună în branșă și chiar a fost un pion principal în timpul tevoluției de la 1848. Noțiunile elementare ale jurnalismului le-a „furat” de la soțul ei, C.A Rosetti, cel care avea să fondeze Academia Română. De asemenea, acesta era jurnalist, revoluționar și fondator al Partidului Național Liberal.

Regina Elisabeta – prima regină a României

A contribuit activ la viața culturală a României prin implicarea în acest domeniu, dar și prin poeziile sale pe care le-a publicat sub pseudonimul Carmen Sylva. A tradus operele poetului Mihai Eminescu în mai multe limbi. Cu toat acestea, poetul nu a apreciat-o și nu a înțeles-o. Tot ce i-a oferit a fost compasiune.

Sofia Nădejde – prima femeie care a absolvit o formă de învățământ superior

Provenind dintr-o familie de țărani botoșăneni, Sofia Nădejde este prima femeie care a avut voie să urmeze un ciclu de învățământ superior. Ea a susținut examenul de Bacalaureat într-un liceu de băieți.

7 femei renumite în lume

Ea este și prima autoare a unui roman feminist – „Patimi” și a condus o revistă literară. Un sondaj al ziarului România Literară o votează drept cea mai cultivată româncă din acea vreme.

Maria Tănase – supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii românești”

Cântecele ei ne încântă și acum, după zeci de ani de când a părăsit scena vieții. A rămas în memoria românilor datorită talentului său inegalabil și a timbrului ei vocal unic.

Ana Aslan – a descoperit „tinerețea fără bătrânețe”

Medic gerontolog, a descoperit primul produs anti-îmbătrânire. Produsul ei Gerovital a fost apreciat și utilizat de cele mai importante nume la vremea repsectivă: Tito, Charles de Gaulle, Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas sau Salvador Dali.

Descoperirea ei din 1952, ce promitea „tinerețe fără bătrânețe”, a fost brevetat în 30 de țări și a schimbat întreaga lume. Viziunea despre bătrânețe nu a mai fost niciodată la fel, după invenția ei.

Sofia Ionescu – prima femeie neurochirurg din România

În 1944 a fost prima femeie din lume care a efectuat o operație pe creier. În România, a fost prima femeie neurochirurg, potrivit playtech.ro.

Smaranda Brăescu – prima femeie din România ce şi-a luat brevetul de paraşutism

Brevetul l-a obținut în Germania. De asemenea, a doborât toate recordurile mondiale la săritură cu parașta, atât cel al femeilor, cât și pe cel al bărbaților. Ea a sărit de la 7.233 de metri.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Fotografiile care o ajută pe Lora să nu se abată de la planurile ei
9.8 18 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *