Cu ce să amesteci pesmetul pentru găluștele de prune. Așa vor ieși fragede și cu o aromă mai intensă

Găluștele cu prune sau gomboții, cum mai sunt cunoscute în unele zone, ne aduc aminte de vacanțele la țară, unde bunicile ne pregăteau acest preparat, foarte simplu, dar și foarte delicios. Spre deosebire de alte preparate ale copilăriei, ca gogoșile sau papanașii, găluștele cu prune nu se prăjesc în baie de ulei, ci se fierb și se trec fierbinți prin pesmet cu zahăr. Cine ar refuza gomboți aburind, ce miros a vremuri de demult?

Cum să faci și tu cele mai bune găluște cu prune

Pentru umplutură ai nevoie de: 10 prune fără sâmburi, tăiate pe jumătate și 2-3 linguri de zahăr pudră prin care să treci prunele. Aluatul necesită: 600 gr de cartofi albi, 150 gr de făină, 1 ou, 50 de gr de zahăr pudră, 1 praf de sare. Pentru sfârșit ai nevoie de: 200 gr pesmet fin, 100 gr unt nesărat, 100 gr zahăr tos, scorțișoară.

Începe prin a tăvăli prunele prin zahărul pudră. Topește untul într-o cratiță, iar după ce s-a topit total, adaugă pesmetul și amestecă-le până pespetul capătă o nuanță maro-aurie. Ia cratița de pe foc și adaugă zahărul tos și scorțișoara, apoi întinde amestecul pe o tavă.

Taie cartofii și fierbe-i timp de 40-60 de minute, scurge-i de apă și lasă-i la răcit. Pasează-i ca pentru piure, adaugă oul, sarea, zahărul pudră, făina, apoi frământă toate ingredientele până se omogenizează. Aluatul obținut trebuie să fie puțin lipicios. Dacă este prea apoi, mai poți adăuga o lingură de făină sau de griș, dar nu mai mult.

Cu mâinile umezite, împarte aluatul în 10 bucăți egale. Turtește manual fiecare bilă de aluat, până ce grosimea are aproximativ 0,5 cm. Pune în mijlocul fiecărei bucăți de aluat câte o prună apoi formează gălușca rotundă, formând cu mâinile bila. Între timp, pune la fiert, la foc mare, o jumătate de oală cu apă. Pune câte 3-4 găluște în apa care fierbe și lasă-le la înăbușit până se ridică la suprafață. Acest lucru nu durează mai mult de 5 minute.

Scoate găluștele cu o spumieră și pune-le peste amestecul de pesmet, zahăr și scorțișoară pregătit anterior. Tăvălește-le prin amestec până ce se acoperă uniform. Servește găluștele cu prune după ce se răcesc complet.

Găluște cu prune ardelenești

Găluștele cu prune se prepară diferit în funcție de zona țării. În Ardeal, la ingredientele enumerate mai sus se adaugă și brânză de vaci, bine scursă de zeamă. Acesta este secretul unui desert tradițional pufos și delicios. Iată ce trebuie să faci!

Amestecă brânza de vaci, oul, zahărul și esența de vanilie, dacă vrei să pui, într-un bol. Adaugă treptat făina și sarea, amestecând continuu, până când obții un aluat moale și omogen. Asemenea mențiunilor de mai sus, aluatul trebuie să fie ușor lipicios, dar nu prea tare, iar dacă este prea moale, mai poți adăuga puțină făină.

Modul de gătire și servire este același: modelează aluatul pentru găluște, pune câte o prună în interior și formează bila. Firbe-le timp de 5 minute în apă clocotită și lasă-le la răcit înainte să le servești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…