Legume la aburi: cum să le gătești corect pentru savoare și vitamine

Legume la abur

Gătitul legumelor la aburi este una dintre cele mai simple și rapide metode de a obține preparate gustoase și pline de vitamine. Această tehnică culinară păstrează culoarea vie a legumelor, le face fragede și, cel mai important, nu le distruge nutrienții așa cum se întâmplă atunci când sunt fierte direct în apă. Legumele nu intră în contact cu lichidul, ci se gătesc datorită aburilor care circulă în jurul lor, ceea ce le menține savoarea naturală și textura plăcută. Indiferent dacă vrei să pregătești o garnitură sănătoasă sau o bază pentru un prânz rapid, aburirea este metoda ideală.

Ce legume se potrivesc cel mai bine pentru gătitul la aburi

Aproape orice legumă poate fi gătită la aburi, însă unele ies mai gustoase și mai atractive prin această metodă. Printre cele mai recomandate se numără:

  • broccoli
  • morcovi
  • dovlecei
  • fasole verde
  • varză de Bruxelles
  • spanac și kale
  • sparanghel
  • cartofi
  • conopidă
  • ciuperci
  • sfeclă

Acestea pot fi servite ca garnitură sau pot fi adăugate în diverse rețete. De exemplu, broccoliul și conopida rămân crocante și colorate, iar dovleceii devin fragezi fără a-și pierde gustul.

Cum să gătești legumele rapid și ușor

Cea mai folosită unealtă este coșul de aburi din oțel. Legumele se spală, se curăță și se taie, apoi se pun în coșul așezat deasupra unei oale cu apă clocotită. Este important ca apa să nu atingă legumele, ci doar să creeze aburi. Oala se acoperă cu un capac, iar procesul durează câteva minute, în funcție de tipul de legume. Dacă apa se evaporă complet, se adaugă puțină apă clocotită pentru a continua gătirea.

O alternativă este coșul de bambus, foarte folosit în bucătăria asiatică. Acesta se așază deasupra unei cratițe cu apă fierbinte și oferă un mod natural de aburire, păstrând aromele mai delicate.

Cantitatea potrivită și timpul necesar

Pentru rezultate bune, se recomandă gătirea a una-două căni de legume tăiate la o singură rundă. În cazul broccoliului, se pot așeza bucățile întregi, iar frunzele precum kale sau spanacul pot fi rulate și puse direct în coș.

Durata de gătire variază: dovleceii feliați subțire au nevoie de 5-7 minute, iar broccoliul de 4-6 minute. În general, aproape toate legumele sunt gata în 4-8 minute. Cu cât bucățile sunt mai mici, cu atât se vor găti mai repede.

Cum să verifici dacă sunt gata

După primele 4-5 minute, este bine să testezi legumele cu o furculiță. Dacă intră ușor, ele sunt suficient de fragede. Verifică la fiecare minut pentru a evita supra-gătirea, care le poate face moi și fără gust.

Cum să condimentezi legumele aburite

Simpla adăugare de sare și piper poate fi suficientă pentru un gust plăcut. Totuși, pentru mai multă aromă, se pot adăuga câteva picături de ulei de măsline, un praf de usturoi pudră sau ierburi uscate precum cimbru și oregano. Acestea dau un plus de savoare fără a încărca preparatul.

Cum să le servești

Legumele gătite la aburi sunt foarte versatile. Pot fi puse peste orez, servite lângă carne sau pește, ori amestecate cu paste. De asemenea, pot fi baza unui prânz vegetarian rapid. Colorate, fragede și sănătoase, ele completează perfect orice masă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Super Tasting pe harta României – un tur național de degustări premium, semnat Paharnicul.ro și Unvinpezi.ro

Utile

Super Tasting pe harta României – un tur național de degustări premium, semnat…

Două platforme dedicate vinului de calitate, Paharnicul.ro şi Unvinpezi.ro, au lansat, începând cu luna mai 2025, „Super Tasting”, un tur naţional de degustări premium, care…
Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…