Toamna de bucurăm de roadele acestui anotimp. Dovleacul, deși este considerat fruct, ne poate ajuta să facem o supă de toamnă delicioasă. Iată mai jos care sunt ingredientele necesare.
Rețetă supă de dovleac. Lucruri pe care trebuie să le știi
Dovlecii sunt recoltați doar în septembrie și octombrie. Potrivit avantaje.ro, cei sănătoși rezistă de la trei luni până la un an dacă sunt depozitați corespunzător. Dacă un dovleac are coaja moale și se observă o degradare, înseamnă că nu mai este bun pentru a fi consumat.
Iată mai jos cum poți face o supă de dovleac delicioasă
Ingredientele necesare pentru supa de dovleac sunt:
- Un dovleac decojit și tăiat în bucăți mari
- Ceapă și usturoi
- Doi morcovi
- Patru căței de usturoi (doi întregi, doi feliați subțiri)
- Lapte
- Smântână
- Unt
Cum se prepară:
Se pun la fiert dovleacul decojit, ceapa, usturoiul și morcovii. Se lasă la fiert timp de 15 minute, până când dovleacul devine foarte fraged. Puneți toate ingredientele în blender și faceți piureul, apoi adăugați supa atât cât este nevoie. Puneți apoi sare, piper, smântână, lapte sau unt, în funcție de preferințe.
Ce beneficii aduce pentru sănătate consumul de dovleac
Dovleacul are un nivel scăzut de calorii, 100 de grame = 26kcal. Nu conține grăsimi saturate sau colesterol și este o sursă bogată de fibre dietetice, minerale, vitamine (A, C, E) și antioxidanți. Nutriționiștii și dieteticienii îl recomandă pentru controlul colesterolului și pentru reducerea greutății.
Vitamina A din dovleac este un puternic antioxidant natural care ajută la menținerea integrității pielii și a mucoaselor membranelor. Are un rol important și în vedere. De asemenea, studiile arată că alimentele naturale bogate în vitamina A, cum este dovleacul, ajută corpul la protejarea împotriva cancerului pulmonar.
Dovleacul conține și vitamine din complexul B: acid folic, niacină (B3), piridoxină (B6), tiamină (B1) și acid pantotenic (B5).
Ce conțin semințele de dovleac? Ei bine și este sunt o sursă foarte bună de fibre alimentare, acizi grași nesaturați Omega 3 și precursori ai acestuia. Reprezintă și o sursă foarte bună de proteine și minerale.
Cum se alege un dovleac bun și cum se păstrează acesta
Dovlecii trebuie neapărat să fie bine crescuți și întregi. Evitați să îi cumpărați pe cei care au suprafața ondulată, tăieturi sau vânătăi. Acasă, dovleacul rezistă câteva luni dacă este așezat într-un loc răcoros, bine ventilat și la temperatura camerei. Dacă vreți să păstrați bucăți de dovleac acestea trebuie puse la frigider, dar doar pentru câteva zile.