Secretul celor mai bune sarmale de post. Ingredientul special care se adaugă pentru un gust aparte. Așa vor ieși delicioase

Secretul celor mai bune sarmale de post

Sarmalele reprezintă unul dintre preparatele tradiționale românești care nu lipsesc de pe mesele de sărbători. Ne putem bucura însă de aroma lor și fără o ocazie anume și chiar și în post, dacă alegem o variantă fără carne. Există numeroase rețete de sarmale de post, însă pentru a ieși ca la carte, trebuie să folosești un anumit ingredient.

Cum să prepari cele mai bune sarmale de post

A început Postul Crăciunului, iar până pe 25 decembrie, creștinii practicanți nu mai pot consuma carne sau alte produse de origine animală. Deși unele mâncăruri nu pot fi adaptate pentru a fi consumate în post, în cazul sarmalelor lucrurile stau diferit. Există numeroase rețete de sarmale de post, care mai de care mai aromate și mai sățioase.

Gospodinele prepară cel mai adesea sarmale de post înlocuind carnea cu ciuperci. Există numeroase variante și rețete, însă secretul celor mai bune sarmale fără carne constă într-un ingredient aparte: bulgur. Această cereală obținută din grâu se folosește foarte mult în bucătăria orientală și nu este de mirare că poate fi folosită la sarmale, acestea venind în bucătăria românească pe filieră orientală.

De asemenea, pentru că nu conțin carne, trebuie adăugată în sarmalele de post o sursă de grăsime vegetală, care să le facă sățioase. Folosește o mână de sâmburi de nucă sau de dovleac atunci când prepari compoziția pentru sarmale și vei fi uimit de rezultat.

Secretul celor mai bune sarmale de post
Bulgurul dă o aromă aparte sarmalelor de post

Ingrediente pentru sarmale de post:

  • 150 g bulgur fin
  • o mână sâmburi de nucă sau de dolveac
  • o ceapă
  • 1 linguriță boia afumată
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • câteva fire de mărar proaspăt
  • 150 ml bulion
  • 3-4 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • varză murată

Pentru început, va trebui să te ocupi de bulgur. Pune apă fiartă peste el, acoperă cu un capac și lasă bulgurul la înmuiat timp de 10-15 minute. Între timp, alege foile de varză pe care le vei folosi la sarmale. Sunt ideale foile subțiri, cărora le îndepărtezi cotorul.

Citește și: Condimentul pe care trebuie să-l pui în sarmale pentru a ieși gustoase. Poți să-l folosești indiferent dacă sunt cu carne sau de post

Ceapa se curăță și se toacă mărunt, după care se pune la călit în câteva linguri de ulei. Se asezonează cu sare și piper, boia, cimbru și se lasă pe foc până când s-a călit. Se adaugă bulgurul care s-a hidratat, mărarul tocat și se mai lasă pe foc 1-2 minute, atfel încât aromele să se combine. După ce se oprește focul, se adaugă sâmburii de nucă sau de dovleac măcinați și se amestecă bine.

Compoziția se lasă câteva minute să se răcorească, după care se pot pregăti sarmalele. Pune câte o lingură de compoziție pe fiecare foaie de varză și rulează strâns, având grijă să sigilezi capetele. Pune sarmalele într-o oală de lut sau o cratiță cu fund dublu. Deasupra adaugă câteva frunze de varză murată. Toarnă bulionul și pune sarmalele la fiert.

Acestea trebuie să stea pe foc în jur de o oră, dar se pot pregăti și la cuptor. La nevoie, se mai adaugă apă, astfel încât sarmalele să fie acoperite în permanență de lichid. Sarmalele de post pot fi servite cu pâine sau mămăligă și ardei iute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…