Rețeta de cozonac a lui Sorin Bontea. Cât timp trebuie să frămânți aluatul, de fapt. Secretul pentru un preparat delicios

Rețeta de cozonac a lui Sorin Bontea

De Crăciun și Revelion cozonacul este nelipsit de pe mesele românilor. Este un desert delicios care, deși se prepară într-un timp mai lung, merită tot efortul. Îți spunem mai jos rețeta de cozonac a lui Sorin Bontea și care sunt secretele cunoscutul chef.

Rețeta de cozonac a lui Sorin Bontea

Chef Sorin Bontea le-a dezvăluit tuturor rețeta lui pentru cozonac gustos și pufos, perfect pentru masa de Revelion. Potrivit lui, este foarte important să pui totul din belșug. Iată cum pregătește Sorin Bontea cozonacul cu umplutură de nucă și cacao.

Ingredientele necesare: un kg de făină, 350 gr de zahăr, opt gălbenușuri, coaja rasă de la o lămâie și de la o portocală, 50 ml de ulei, jumătate de linguriță de sare, 14 gr de drojdie uscată, un pachet de unt, 400 de ml de lapte, o fiolă de esență de vanilie, 150 gr de zahăr (pentru umplutură), opt albușuri, 80 gr pudră de cacao, 250 de gr de miez de nucă măcinat, 25 ml esență de rom.

Cum se prepară: laptele se pune la încălzit și se topește untul. Apoi într-un bol se amestecă făina cu drojdia și coaja de la lămâie și portocală, apoi se face o gaură în mijloc. Separat se bat gălbenușurile cu sarea, apoi se dizolvă zahărul în laptele cald. Peste bolul cu făină se adaugă esența de vanilie și amestecul dintre gălbenușuri și laptele cu zahăr. Se amestecă totul până la omogenizare.

Untul topit se amestecă cu uleiul și se frământă aluatul adăugându-se treptat amestecul de ulei și unt. După ce este frământat suficient, aluatul trebuie să stea la dospit timp de 90 de minute la căldură, fără curenți de aer. La fiecare 30 de minute se scoate din bol și se mai frământă puțin.

Cum se prepară umplutura pentru cozonac

Albușurile se bat spumă într-un cu zahărul și se incorporează apoi pudra de cacao alături de esența de rom și nuca. Compoziția se împarte în patru părți egale.

Apoi aluatul se împarte în două părți egale și ele, la rândul lor, în alte două părți. Se întinde prima parte în formă de dreptunghi, se pune umplutura și se rulează. Se repetă procesul cu celelalte trei părți, apoi se împletesc câte două și rulourile se pun în tăvile unse cu ulei. Se mai lasă să crească în tavă timp de 45 de minute.

Înainte de a fi puși în cuptor cozonacii se ung cu un amestec de ou și lapte, iar opțional se poate pune și zahăr deasupra. Se lasă apoi la cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru 50 de minute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…