Rețetă de pască mănăstirească. Cum o prepară măicuțele

Rețetă delicioasă  de pască mănăstirească

Sărbătorile pascale ne bat la ușă, iar multe dintre gospodinele din România își fac deja planuri cu privire la ce vor pune pe masă cu această ocazie. După cum bine știm, printre bucatele de Paște preferate a românilor se numără și pasca. Așadar, dacă vrei să îți impresionezi oaspeții cu o pască delicioasă în acest an, în rândurile de mai jos ți-am pregătit o rețetă inedită de pască mănăstirească.

Rețetă delicioasă  de pască mănăstirească

Rețetă delicioasă  de pască mănăstirească
Pască mănăstirească inspirată de la măicuțe

Anul acesta, Paștele pică pe data de 24 aprilie, iar după o perioadă lungă de post, românii se vor delecta cu fel și fel de bucate specifice acestei sărbători. Învierea Domnului este un este un prilej de bucurie, iar conform tradiției din România, pasca nu lipsește de pe mesele românilor de Paște.

Dacă și tu vrei să faci un astfel de desert în acest an, în continuarea articolului curent vei găsi o rețetă nemaipomenită de pască mănăstirească. Hai să vedem care sunt ingredientele necesare și cum se prepară.

Pască mănăstirească – Ingrediente (aluat):

  • 1 kg făină de grâu
  • 250 ml lapte călduț
  • 6 gălbenușuri
  • 200 g zahăr
  • 15 drojdie uscată
  • esență de rom
  • stafide (opțional)
  • 50 g unt
  • 100 ml ulei
  • coajă de lămâie
  • un praf de sare.

Ingrediente umplutură

  • 700 g brânză dulce de vaci
  • 250 g smântână
  • 5 ouă
  • 60 g griș
  • 250 g zahăr
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • stafide
  • 1 praf de sare.

Pască mănăstirească – Mod de preparare

Mai întâi ne vom ocupa de aluatul pentru pască mănăstirească. Așadar, într-o ceașcă vom amesteca drojdia uscată cu puțin zahăr și 2-3 linguri de lapte călduț. Punem restul de lapte la fiert, iar după ce atinge punctul de fierbere adăugăm 3-4 linguri de făină, amestecând continuu. Oprim focul și lăsăm laptele să se răcească. După ce s-a răcit, adăugăm în lapte drojdia. Acoperim compoziția cu un prosop de bucătărie și lăsăm să crească la loc cald.

Între timp, batem gălbenușurile cu zahărul și praful de sare. Într-un bol încăpător punem restul de făină și deasupra turnăm amestecul de drojdie și lapte. Începem să amestecăm, adăugând treptat gălbenușurile. Frământăm puțin aluatul, după care adăugăm câteva stafide și o linguriță de esență de rom. Continuam apoi să frământăm pentru aproximativ 20 minute, adăugând treptat uleiul și untul topit. Dacă aluatul este prea moale mai putem adăuga puțină făină. După ce am terminat de frământat, acoperim bolul cu aluat și lăsăm la dospit pentru circa 60 de minute.

Cum se face umplutura pentru pasca mănăstirească

Cât aluatul crește, ne ocupăm de umplutură. Într-un castron mai mare punem brânza de vaci, un vârf de sare și cele 250 g grame de smântână. Apoi, punem peste brânză puțină coajă de lămâie, zahărul și stafidele și începem să amestecăm, adăugând pe rând cele 5 ouă. Încorporăm în compoziție grișul și 0 linguriță de esență de vanilie.

Aluatul crescut îl împărțim în 5 părți egale (oprim puțin pentru crucea de deasupra). Una dintre acestea o vom întinde formând baza pentru pască mănăstirească. Punem foaia întinsă într-o tavă rotundă tapetată cu hârtie de copt.

Modul de asamblare a păștii mănăstirești

Din celelalte patru bucăți de aluat vom face patru baghete, pe care le întindem până ajung la grosimea degetului mare. Împletim apoi baghetele două câte două și le punem în tavă peste baza de aluat, formând marginea. Împletim și crucea din aluatul oprit.

Turnăm acum umplutura în tavă, iar deasupra acesteia așezăm crucea din aluat. Ungem pasca cu un ou bătut și o dăm la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, până când se rumenește frumos și trece testul scobitorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…