Secretul pentru a obține un chec pufos. Ce să adaugi neapărat în rețetă, ingredientul care nu trebuie să lipsească

Chec pufos cu nucă și cacao

Checul este unul dintre cele mai clasice și simple prăjituri pentru cei care sunt începători în lumea a deserturilor și chiar a gătitului. Totuși, în ciuda acestei aparente simplități, prepararea unui chec cu textura pufoasă, fragedă și umedă care să se păstreze pentru câteva zile, nu este chiar ușoară. Greșelile frecvente țin fie de cantitatea inadecvată de făină, fie folosirea ingredientelor reci, direct din frigider sau temperatura de coacere, prea mare sau prea mică.

Cum faci un chec pufos care nu se usucă după două zile?

În rândurile de mai jos îți arătăm cum să prepari un chec simplu, economic, cu textura fragedă.

Sunt mai mulți factori care pot influența textura checului tău. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să obții  un chec fraged și umed,  perfect de servit și în zilele următoare:

  • ingredientele, în special ouăle, se folosesc la temperatura camerei.
  • albușurile se bat separat de gălbenușuri. Astfel checul va fi pufos, aerat.
  • nu se adaugă praf de copt pentru că usucă aluatul de chec. Ouăle bătute bine au rol de agent de creștere a aluatului.
  • se folosește făină albă, tip 000.
  • miezul de nucă, dacă folosești, se prăjește ușor înainte.
  • temperatura de coacere este de 180 de grade- în primele 15 minute, 170 de grade- în următoarele 10 minute.
  • checul se răcește complet pe grătar, înainte de servire.

Chec pufos cu nucă prăjită și cacao

Ingrediente pentru aluat

  • 4 albușuri
  • 4 gălbenușuri
  • 150 gr zahăr
  • 3 linguri apă minerală
  • 1 pliculeț praf de copt
  • 2 linguri de ulei
  • 2 linguri de cacao
  • 2 pliculețe zahăr vanilat
  • 100 gr mărunțitâ
  • 1 praf de sare

Ingrediente pentru umplutură

  • 100 gr nucă mărunțită, ușor prăjită

Vezi și De ce se lasă checul, de fapt. Greșeala uriașă pe care o fac toate gospodinele

Cum se prepară Checul pufos cu nucă prăjită și cacao

  1. Se separă ouăle. Este important ca întotdeauna să scoateți ouăle din frigider cu 30 de minute înainte de folosire, pentru a ajunge la temperatura camerei.
  2. Într-un vas de sticlă sau de inox se mixează albușurile cu un praf de sare, până când spuma devine fermă.
  3. Zahărul se adaugă treptat, în spuma de albușuri și se mixează în continuare până se obține o bezea lucioasă.
  4. Separat, gălbenușurile se fricționează cu ulei, până se omogenizează.
  5. Amestecul de gălbenușuri se încorporează în compoziția de bezea și se amestecă ușor cu o spatulă de silicon, de jos în sus.
  6. Se încorporează făina în compoziția de ouă, treptat, amestecând cu mișcări circulare. Nu puneți mai multă făină, aluatul trebuie să fie subțire.
  7. Se toarnă trei sferturi din compoziția de aluat, în tava de copt tapetată cu hârtie cerată.
  8. Compoziția de aluat rămasă se amestecă cu praful de cacao.
  9. Cu ajutorul unei linguri se toarnă aluatul cu cacao pe toată lungimea checului. Cu un băț de frigăruie se fac cercuri concentrice pe chec, dintr-un capăt până în celălalt.
  10. Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 15 de minute. Se reduce căldura și se mai lasă 10 minute la copt. Se face proba cu scobitoarea: se introduce scobitoarea cât mai adânc în chec, dacă nu rămâne aluat pe ea, înseamnă că este copt checul.
  11. Checul fierbinte se răstoarnă pe grătarul de răcire. Se taie felii după ce a fost răcit complet.

Vezi și De ce crapă checul în cuptor. Greșeala pe care trebuie să o eviți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…