Cât zahăr se pune la gemul de caise, de fapt. Greșeala pe care o fac multe gospodine

Cat zahar se pune la gemul de caise, de fapt. Greseala pe care o fac multe gospodine

Gemul sau marmelada de caise este o delicioasă și aromată conservă care ne încântă papilele gustative și ne aduce amintiri de vară. Gemul de caise, având un gust puțin acrișor, se combină perfect în rețete de deserturi precum clătite, ruladă cu ciocolată, waffles, torturi și multe alte prăjituri. Când vine vorba de pregătirea gemului de caise acasă, apare adesea întrebarea: cât zahăr ar trebui să adăugăm? Află din rândurile următoare cum se pregătește marmelada de caise, cum alegi fructele și de cât zahăr ai nevoie.

Echilibrul dulceții naturale: Cât zahăr să adăugăm la gemul de caise?

Considerații despre dulceața naturală a caiselor

Ca și multe alte fructe, caisele au o dulceață naturală, datorată conținutului lor de zaharuri. Atunci când preparăm gemul de caise, trebuie să ne amintim că dorim să păstrăm și să evidențiem gustul și aroma naturală a fructelor. Adăugarea de prea mult zahăr poate acoperi sau distorsiona acest profil natural de dulceață.

Cum alegem fructele pentru gem?

Pentru rețeta de gem de caise, alegem fructele coapte bine, dar, în același timp, încă ferme. Culoarea portocalie închisă a caiselor poate fi un reper bun. Să nu uităm că toate gemurile tradiționale conțin doar fructe și zahăr, nimic altceva. De aceea sunt atât de irezistibile, sănătoase și naturale. 

Regula de bază: Raportul de zahăr la fructe

Proporția de zahăr pe care o vom folosi pentru a prepara gem de caise va fi de cel puțin 40%. Dacă fructul este foarte copt, va fi mai dulce, în acest caz, putem reduce cantitatea de zahăr, deși nu trebuie sa uităm că zahărul este principalul conservant în dulcețurile și gemurile noastre de casă.

Vezi și Diferența dintre gemul de căpșuni și dulceața de căpșuni. Multe persoane fac confuzia

Rețeta de gem de caise, fără conservanți

Ingrediente pentru gem de caise 

  • 1 kg de caise
  • 400 g zahăr alb
  • Suc de  la ½ lămâie

Cum se prepară:

  • Spală și curăță bine caisele. Îndepărtează sâmburii și taie-le în bucăți mici.
  • Pune caisele tăiate într-un vas de gătit mare, adăugând zahărul și sucul de lămâie.
  • Amestecă bine ingredientele și lasă-le să stea timp de aproximativ 30 de minute, astfel încât caisele să elibereze sucul și să se combine cu zahărul.
  • Pune vasul pe foc mediu și adu conținutul la punctul de fierbere. Apoi redu focul la minim și lasă gemul să fiarbă timp de aproximativ 130 de minute, amestecând constant pentru a evita arderea.
  • Pe măsură ce gemul fierbe, spuma se va forma la suprafață. Îndepărtează cu o lingură sau o spatulă pentru a obține un gem curat și limpede.
  • Verifică consistenta gemului după aproximativ 30 de minute de fierbere. Dacă dorești un gem mai gros, mai lasă-l să fiarbă pentru 30 de minute.
  • În timp ce gemul fierbe, sterilizează borcanele de sticlă în care vei depozita gemul. Le poți steriliza într-un vas cu apă clocotită sau în cuptor la o temperatură scăzută.
  • Când gemul are consistența dorită, toarnă-l fierbinte în borcanele sterilizate, asigurându-te că acestea sunt umplute până la margine.
  • Închide imediat borcanele cu capacul etanș și lasă-le să se răcească complet.
  • După ce gemul s-a răcit complet, etichetează borcanele și depozitează-le într-un loc răcoros și întunecat.

Vezi și De ce borcanele cu murături și dulceață trebuie să stea cu gura în jos în cămară. Ai procedat greșit până acum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…