Nu mai pune leuștean în ciorbă. Greșeala pe care gospodinele o fac tot timpul

Leușteanul este una dintre cele mai des întâlnite și utilizate plante aromatice din lume. În gastronomie, leușteanul este un ingredient folosit tocmai pentru aroma lui deosebită, ce conferă oricărui perarat un iz proaspăt, natural, numai bun de mâncat. Și totuși, deși gospodinele noastre îl folosesc regulat, specialiștii ne atrag atenție că ar trebui să reducem drastic consumul de leuștean. Află în cele ce urmează și de ce!

De ce să nu mai folosim leuștean în mâncare

Leușteanul este una dinte cele mai apreciate plante aromatice, fiind inclus într-o listă destul de lungă de rețete, ca supe, tocănițe, amestecuri de legume, preparate pe bază de carne, salate, dar mai ales în ciorbe. Este aromat, dă mâncării un gust special, este apreciat de mulți gurmanzi, însă specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la efectele negative pe care le poate avea asupra organismului consumul de leuștean, în anumite condiții.

În ciuda faptului că are și unele beneficii, se recomandă să nu mai punem leuștean în ciorbă și să consumăm această plantă cât mai rar și în cantități mici, deoarece poate avea și efecte adverse neplăcute. Inclus în meniul zilnic și pe perioade lungi, leușteanul provoacă probleme persoanelor ce suferă de afecțiuni renale. De asemenea, este interzis femeilor însărcinate, iar în perioada alăptării sunt permise doar trei grame pe zi.

Nici persoanele care au hipertensiune arterială nu ar trebui să consume leuștean. Studiile au demonstrat că această plantă poate să favorizeze creșterea sodiului în sânge și, prin urmare, tensiunea.

Ce efecte pozitive are asupra organismului

Leușteanul are și câteva beneficii pe care le aduce asupra organismului uman:

  • favorizează eliminearea bacteriilor dăunătoare de la nivelul tractului urinar;
  • calmează durerile de stomac, crampele abdominale, stările de greață, balonarea, coliciii la copii;
  • calmează durerire menstruale;
  • stimulează apetitul;
  • ajută la ameliorarea simptomelor bronşitei şi ale virozelor de sezon;
  • dacă este aplicat direct pe piele, ameliorează erupțiile cauzate de psoriazis sau acnee.

În ce ordine se pun ingredientele pentru ciorbă

Atunci când prepari o ciorbă sau o supă cu legume și carne, este importantă ordinea în care le pui. Carnea fierbe mai greu decât legumele, de aceea se va pune prima la fiert, indiferent de tipul ei. Se spală bine și se pune la fiert în apă rece, se îndepărtează spuma de la suprafață, se adaugă puțină sare și se lasă la fiert la foc mic.

Când carnea este pe jumătate fiartă, se adaugă și legumele în oală. Acestea au nevoie de cel puțin o jumătate de oră pentru a fi fierte, în timp ce carnea are nevoie de mai mult de o oră, în funcție de tipul ei. Bulionul, borșul sau zeama de varză vor fi puse în ciorbă la final, în ultimele minute. Este important să nu pui multă sare de la început. Borșul și zeama de varză au, individual, o cantitate mare de sare. Guștă ciorba la final și, dacă mai este nevoie, mai adaugă sare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Super Tasting pe harta României – un tur național de degustări premium, semnat Paharnicul.ro și Unvinpezi.ro

Utile

Super Tasting pe harta României – un tur național de degustări premium, semnat…

Două platforme dedicate vinului de calitate, Paharnicul.ro şi Unvinpezi.ro, au lansat, începând cu luna mai 2025, „Super Tasting”, un tur naţional de degustări premium, care…
Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…