O serie de alimente care se vând în majoritatea magazinelor din România dispar de pe rafturi începând de luna viitoare. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a decis să le interzică, așa că aceste alimente dispar din Lidl, Kaufland, Mega Image și alte magazine de la noi. Despre ce produse este vorba și cum motivează ANPC decizia.
Alimentele care au etichetă nutri-score nu se vor mai regăsi pe rafturile magazinelor, începând cu luna noiembrie. ANPC a decis să elimine de pe ambalaje această etichetă care semnalează, prin culori și litere, alimentele bogate în zahăr, sare, grăsimi și pe cele procesate. Autoritatea a luat această decizie motivând că eticheta este discriminatorie pentru producătorii din industrie.
La rândul lor, unii producători autohtoni au fost nemulțumiți de decizie. Mai mulți reprezentanți din industria alimentară au spus că au apucat să comande ambalaje cu etichete nutri-score în număr mare, iar acum vor trebui să le schimbe din nou.
„Orice producător știe că se comandă un număr mai mare de etichete, pentru o anumită perioadă. Aveam etichetele comandate… comanzi mai mult plătești mai puțin. Ne-am văzut în situația în care suntem obligați să tăiem cu negru”, spune un producător, potrivit Digi24.
Horia Constantinescu, președintele ANPC, a transmis că este nevoie de o reglementare la nivel european, pentru ca eticheta nutri-score să fie relevantă pentru cât mai mulți consumatori. În prezent, criteriul după care se stabilește scorul nutrițional nu ar fi suficient de bine pus la punct, spune reprezentantul ANPC.
„Un nordic nu poate mânca ceea ce mănâncă un cetățean european din sudul acestui continent, pentru că au nevoie de aporturi valorice diferite, au nevoie de o cu totul altă alimentație, doar pentru a rezista climei în care aceștia locuiesc. Este adevărat că nici cel din sud nu trebuie să mănânce carne de ren. Și atunci intreb: carnea de ren în sud va fi notată cu D și în nord va fi notata cu A?
Iată că toate aceste abordări au nevoie de o etalonare, de o abordare unitară la nivelul Comisiei Europene și abia după aceea vom putea ști dacă și în ce manieră vom putea transmite aceste informatii consumatorului.”, a argumentat Horia Constantinescu, potrivit aceleiași surse.
Eticheta nutri-score, cunoscută și ca „eticheta semafor” are litere de la A la E și culori de la verde la roșu. Alimentele notate cu A și B și marcate cu verde sunt considerate cele mai sănătoase. Acestea pot fi consumate în siguranță, în fiecare zi. Alimentele marcate cu C și culoarea galben nu sunt tocmai alegerea ideală, însă pot fi consumate din când în când. Produsele care au marcaj roșu și portocaliu și literele D și E ar trebui consumate cu moderație.