Ai preparat total greșit mămăliga până acum. Ce trebuie să faci neapărat la 5 minute după ce pui apa la fiert

Așa nu va mai face cocoloașe

Scris de: Daoud Andra

29 Jan. 2023

Ai preparat total greșit mămăliga până acum. Ce trebuie să faci neapărat la 5 minute după ce pui apa la fiert

Mămăliga este unul dintre preparatele tradiționale românești cele mai iubite. Se pregătește din cele mai vechi timpuri și poate fi savurată alături de brânză și smântână, fripturi, sarmale, tocănițe sau făcută bulz. Ce trebuie să faci neapărat la 5 minute după ce pui apa la fiert, pentru a obține o mămăligă ca la carte și fără cocoloașe.

Cum se prepară corect mămăliga: proporțiile pe care trebuie să le respecți

Pentru a prepara o mămăligă perfectă, ai nevoie de câteva ingrediente și un vas potrivit. Cea mai bună mămăligă se face în tuci sau într-o oală de fontă. Pentru ca mămăliga să nu facă cocoloașe, e important ca mălaiul să fie cernut și să îl adaugi la momentul potrivit.

De multe ori se poate întâmpla ca mămăliga să iasă prea moale, prea tare sau să nu fie fiartă suficient. Pentru a evita astfel de situații, respectă proporțiile de apă și mălai. Astfel te asiguri că rezultatul final va fi unul perfect. Raportul trebuie să fie între 1 la 3 și 1 la 5, în funcție de cât de moale sau de tare vrei să iasă mămăliga. Pentru un rezultat optim, se folosește raportul 1 la 4.

Citește și? Cât timp se fierbe mămăliga dacă folosești mălai de țară. Secretul pe care puține persoane îl știu

La 1 litru de apă, vei pune o linguriță de sare și 250 g de mălai. Pentru o mămăligă moale, vei adăuga 200 g de mălai, iar dacă vrei să fie tare astfel încât să o poți tăia, pune cel puțin 300 g de mălai.

Ai preparat total greșit mămăliga până acum
Mămăliga trebuie să fiarbă la foc mic, cel puțin 10 minute

Ce trebuie să faci neapărat la 5 minute după ce pui apa la fiert

Pentru a obține o mămăligă fără cocoloașe, este important să adaugi mălaiul la momentul potrivit. Pune la fiert apa cu sare, în care adaugi și un cub de unt, pentru un rezultat cremos. După aproximativ 5 minute, când apa fierbe, adaugă mălaiul cernut. În timp ce pui mălaiul în ploaie, amestecă energic cu un tel sau cu o lingură de lemn, pentru ca mămăliga să nu facă cocoloașe.

Citește și: Nu mai pune acest ingredient în mămăligă. Îi strică tot gustul. De asta nu iese gustoasă și cremoasă. Bunicile știau secretul

Dă focul mic și lasă mămăliga să fiarbă 5-10 minute, în funcție de mălaiul pe care îl folosești. Dacă ai un mălai mai fin, acesta va fierbe mai repede, în timp ce un mălai mai aspru are nevoie de mai mult timp pentru a fi complet fiert. Pentru un gust desăvârșit, înainte de a opri focul, poți adăuga în mămăligă brânză de burduf, caș sau chiar parmezan.

Brânza fărâmițată sau dată pe răzătoare se adaugă la final, cu câteva minute înainte de a opri focul. Se amestecă bine, pentru ca aceasta să se topească și să se omogenizeze bine cu mămăliga. Când mămăliga este gata, răstoarn-o pe un tocător de lemn sau pe o farfurie întinsă.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a fost dată afară Andreea Bănică de la Casa Mița Biciclista,, din București. Nota a fost 1.200 de lei
9.5 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *