Alimentele interzise cu desăvârșire în Săptămâna Mare. Motivul pentru care nu se pot consuma, chiar dacă sunt de post

Ce spune religia despre aceste două alimente
Alimentele interzise cu desăvârșire în Săptămâna Mare. Motivul pentru care nu se pot consuma, chiar dacă sunt de post

Luni, pe data de 10 aprilie, va începe Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. În această săptămână există două alimente, care deși sunt de post, sunt total interzise. Vei vedea mai jos despre ce alimente este vorba și de ce sunt interzise în săptămâna de până în Paște.

Ce alimente de post sunt interzise în Săptămâna Patimilor

Mii de credincioși țin postul Paștelui, însă și mai mulți oameni, care nu reușesc să îl țină pe tot, țin în Săptămâna Mare. E bine de știu însă, că în această săptămână două alimente care deși sunt de post sunt total interzise. Este vorba despre urzici și oțet. Explicația?

Motivul este acela că Iisus a fost bătut cu urzici, înțepându-i rănile atunci când a fost răstignit pe cruce. Ulterior a fost stropit cu oțet pentru a-l chinui și pentru a-i provoca usturime. De asemenea, se spune că Mântuitorului i s-a făcut sete și a cerut puțină apă, dar i s-a oferit tot oțet.

De aici a plecat ideea că cele două alimente, urzici și oțet, să fie interzise în Săptămâna Mare, de trista amintire pentru toată suflarea creștină.

Tradiții și superstiții în Săptămâna Patimilor

Săptămâna Patimilor este ultima săptămână din Postul Paștelui. În aceste zile au loc deniile, iar toate zilele săptămânii sunt considerate sfinte.

Luni se citește istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament. De asemenea, tot luni are loc pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus înaintea intrării în Ierusalim.

Marți se citește predica de pe Muntele Măslinilor, când Iisus a anticipat distrugerea marelui Templu, dar și propriile sale patimi. Tradiția spune că oamenii trebuie să facă spălatul ritualic pentru a alunga bolile.

Miercuri se ține denia care amintește de Iuda, apostolul devenit vânzător care s-a decis să îl trădeze pe învățător, dar și pe Maria, femeia desfrânată devenită murtirisitoare, care-i spală picioarele lui Iisus cu lacrimile ei pline de căină, apoi le unge cu mir.

În Joia Mare se citește Denia celor 12 Evanghelii. Sunt amintite momente importante: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina la care Iisus i-a strâns în jurul său pe Apostoli şi la care s-a instituit Taina Împărtăşaniei (Euharistia), rugăciunea din grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către cei ce voiau să-l ucidă. În Joia Mare se vopsesc ouăle roșii, iar la biserică nu se mai trag clopotele, ci se bate toaca.

În Vinerea Mare sau Vinerea Nragră se amintește despre judecata, batjocorirea, umilirea, răstignirea, moartea și îngroparea Mântuitorului. În biserici are loc Denia Prohodului, iar credincioșii și preoții încercuiesc biserica de trei ori, apoi trec pe sub Epitaf.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9.9 9 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *