Dacă ai acest copac în curte și te gândești să îl tai, indiferent de motivul care stă la baza acestei decizii, ar fi bine să te gândești de două ori înainte de a face acest lucru, dacă nu vrei să te trezești cu o amendă usturătoare. Pomul este protejat prin lege și, pentru îndepărtarea lui, îți trebuie o autorizație specială, chiar dacă se află pe proprietatea ta. Sancțiunile în astfel de cazuri ajung și la 10.000 de lei.
Cei care taie nucii, fie și din propria curte, sunt pasibili de sancțiuni usturătoare, întrucât această specie este protejată prin lege. Astfel, persoanele fizice sau juriridce care au nuci pe proprietate și doresc să îi îndepărteze, trebuie să facă o cerere cu o lună înainainte, iar specialiștii direcțiilor teritoriale vor decide dacă pomul va fi sau nu tăiat.
Pentru a obține permisul de tăiere a pomilor din această specie trebuie îndeplinite câteva condiții:
Cultivarea nucilor din categoria arborilor împrăștiați (adică amplasați la distanță unul de celălalt) este reglementată în mod specific de Legea pomicolă nr. 348/2003. Actul normativ prevede că tăierea copacilor se face doar în baza unei autorizații.
Inclsuiv pentru îndepărtarea nucilor din celelalte categorii de cultivare (extensiv, intensiv, superintensiv) este necesară o autorizație. În caz contrar, cei care taie pomii fără autorizație se pot trezi cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
Citește și: Cum se îngrijesc orhideele iarna. Locul ideal din casă unde e bine să le așezi
Nucul a fost introdus sub umbrela legii încă din anul 1954, atunci când a fost reglementată pentru prima dată protejarea acestei specii. În decret se specifica faptul că tăierea nucilor este permisă doar atunci când pomul este complet uscat, se află pe suprafeţe ce urmează a se acoperi cu construcţii autorizate sau au au două treimi din coroană uscată şi timp de 5 ani consecutiv nu au produs niciun rod.
În funcție de zonă, nucul poate ajunge să trăiască și până la 400 de ani. În țara noastră însă, durata medie de viață a acestei specii este estimată la 100-150 de ani. Nucii altoiți pe Juglans nigra au o longevitate mult mai scăzută, de 25-30. În cazuri rare, ei pot ajunge și la 40-50 de ani.
Nucul nu este singura specie protejată prin lege. Castanii comestibili intră și ei în aceeași categorie, având în vedere că și aceștia au o dezvoltare lentă. Ca și în cazul nucilor și pentru castani trebuie obținută o autorizație pentru tăierea lor.
Citește și: „Amestecul pe care trebuie să îl pui în ghivecele plantelor ca să reziste iarna. Așa nu se vor mai ofili”