Avocat Mălina Bucur: „Femeile sunt mai mult decât potrivite pentru această profesie. Pe lângă cunoștințe juridice, e nevoie de empatie și răbdare. Oamenii vin la avocați ca la doctori” EXCLUSIV

În viața reală, femeie sau bărbat, profesia de avocat implică un număr mare de ore la birou, ne-a mărturisit Mălina Bucur.
Avocat Mălina Bucur: Femeile sunt mai mult decât potrivite pentru această profesie. Pe lângă cunoștințe juridice, e nevoie de empatie și răbdare. Oamenii vin la avocați ca la doctori EXCLUSIV

În fiecare domeniu se ascund persoane cu o poveste interesantă, femei de la care avem ce învăța și întâmplări care ne pot pune pe gânduri. Avocat Mălina Bucur a discutat, într-un interviu exclusiv pentru Ego.ro, despre meseria aleasă. Dar și despre cum este acest domeniu pentru reprezentantele sexului frumos.

Mălina Bucur este îndrăgostită de avocatură, motiv pentru care a reușit să promoveze examenul de Barou încă de la prima încercare. Ea ne-a vorbit despre prezența femeilor în acest domeniu, dar și despre faptul că nu ar trebui să ne lăsăm furați de imaginea avocaților prezentată în filme.

De asemenea, Mălina Bucur nu crede că există diferențe între bărbați și femei în acest domeniu, vorbind din punct de vedere profesional. Cu toate acestea, încă mai există persoane care nu își doresc să lucreze cu reprezentantele sexului frumos.

Avocat Mălina Bucur: „Nu am simțit niciodată că trebuie să demonstrez mai mult față de un bărbat”

Povestește-ne cum a început totul. De ce ți-ai ales această meserie?

Mălina Bucur: Îmi aduc aminte că de mică am fost fascinată de partea umană, de filologie, de istorie. Citind încă din școală tot mai mult, am început să aflu câteva noțiuni incipiente și clasice de drept, în special din cărțile de istorie. Apoi, crescând și formându-mi caracterul pe măsura ce creșteam, am început să mă întreb cum ar fi să fiu avocat.

Am început cu filme, seriale și cărți despre avocați. Bineînțeles, am aflat mai târziu că beletristica și ecranizările nu au nicio treabă cu viața reală de avocat. Însă, pe atunci, nu știam asta. De acolo și până la facultatea de drept a mai fost doar un pas.

Am intrat la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara, iar prima și singura mea alegere ca profesie juridică a fost întotdeauna cea de avocat. Din acest motiv, imediat ce am terminat anul IV, am susținut și promovat examenul de Barou.

La momentul în care am ales avocatura aveam la bază numai imaginea oferită de filme, seriale și beletristică asupra acestei profesii. Odată ajunsă aici, am constatat cât de diferită este, de fapt, avocatura, nu regret nicio secundă alegerea făcută.

„Întotdeauna am considerat că cel mai mare competitor al meu sunt eu”

Cum crezi că este acest domeniu din perspectiva femeilor?

Mălina Bucur: Cred că femeile sunt mai mult decât potrivite pentru această profesie. Este un domeniu în care este nevoie, pe lângă cunoștințe juridice, de empatie și răbdare. Oamenii vin la avocați ca la doctori, întotdeauna cu probleme. Și așteaptă, înainte de toate, sfaturi, îndrumare și răbdarea de a-i asculta. Din punctul meu de vedere, toate acestea sunt aspecte pe care femeile le oferă cu mai multă ușurință și îngăduință.

Ai simțit vreodată că trebuie să demonstrezi mai mult?

Avocat Mălina Bucur: Nu am simțit niciodată că trebuie să demonstrez mai mult față de un bărbat. Întotdeauna am considerat că cel mai mare competitor al meu sunt eu. Și că, mereu, trebuie să lupt să mă autodepășesc. Și că trebuie să îmi demonstrez mie, înainte de toate, că în fiecare zi pot mai mult decât am putut cu o zi în urmă.

Ai avut vreodată o experiență neplăcută?

Mălina Bucur: Nu cred că am avut vreodată o experiență neplăcută raportat la faptul că sunt femeie. S-a întâmplat, în cadrul unui proces, ca adversarul meu, un avocat bărbat, să aibă impresia că poate mai mult. Și că poate fi mai vocal prin prisma faptului că sunt femeie, ca și cum diferența de sex ar fi fost în avantajul său. Opinie care a fost alimentată, pe lângă că sunt femeie, de faptul că sunt foarte tânără.

Cu toate acestea, atitudinea acestui domn s-a întors împotriva sa încă de la prima ședință de judecată. Și a realizat că impresia pe care o avea vizavi de femeile avocat, mai ales de femeile avocat tinere, era, de fapt, foarte departe de realitate. Lucru care s-a dovedit, cu atât mai mult, prin faptul că acest domn a pierdut procesul.

Avocat Mălina Bucur: „În viața reală, în pofida ecranizărilor americane, procesele durează mult”

Există diferențe între bărbați și femei în avocatură?

Mălina Bucur: Profesional, nu cred că există diferențe. În profesia asta cel mai important este câtă atenție oferi fiecărui caz în parte și cât efort depui pentru clienți. Totul ține de dedicare și implicare în dosare, în procese. Diferența de sex, într-un cadru normal, nu are nicio relevanță.

Ar trebui să ne depărtăm puțin de imaginea conturată în „Legally Blonde” și „Suits”. Cum arată, de fapt, viața unei femei din acest domeniu?

Mălina Bucur: Ar trebui să ne despărțim definitiv de imaginea conturată de serialele și filmele despre avocați. Îmi aduc aminte că la primul curs din cadrul facultății ni s-a spus să nu avem pentru nicio secundă impresia că viața de avocat seamănă cu cea din „Suits”.

În viața reală, femeie sau bărbat, profesia de avocat implică un număr mare de ore la birou. Și un număr și mai mare de research, de redactat și de susținut cauza în fața instanței de judecată.

În viața reală, în pofida ecranizărilor americane, procesele durează mult. Iar în sala de judecată se stă la rând până la momentul în care procesul tău este discutat. Și, cel mai important, aspect pe care multă lume nu îl cunoaște, în sistemul nostru de drept nu există jurați.

„Profesia intervine întotdeauna în viața personală, mai ales dacă îți place ceea ce faci”

Mentalitatea oamenilor s-a schimbat de-a lungul timpului. Totuși, crezi că există și în vremurile noastre oameni care nu vor să fie reprezentați de o femeie doar pentru că s-a conturat o imagine a „sexului mai slab”?

Mălina Bucur: Da și am să vă povestesc o scurtă întâmplare care a avut loc la noi în birou. Anul trecut a venit la noi o doamnă cu un caz juridic, fără programare și fără a căuta un avocat anume dintre cei din biroul nostru. Țin minte că una dintre colegele mele, dorind să o ajute, a invitat-o în sala de conferințe, pentru a afla care sunt nevoile acesteia.

Cu toate acestea, când colega mea s-a prezentat, doamna i-a transmis că nu își va prezenta cazul în fața ei. Și că ea are nevoie de un avocat bărbat, și nu de o femeie. Toată această întâmplare ni s-a părut cu atât mai comică cu cât a fost o doamnă care a venit cu o astfel de cerere, și nu un domn. Oricum, noi ne-am amuzat de toată această întâmplare.

Profesia ta intervine în viața personală? Unde se termină avocatura?

Mălina Bucur: Profesia intervine întotdeauna în viața personală, mai ales dacă îți place ceea ce faci. De multe ori, din dorința de a-i da de capăt unei probleme juridice alambicate, uiți să mai pleci acasă, uiți că ai o viață personală. Totodată, de multe ori, oamenii te sună în timpul liber, în weekend-uri, seara.

Pentru fiecare dintre clienții noștri, problema pe care o au este cea mai importantă, cea mai gravă și cea mai urgentă. Iar tu, ca avocat, deși nu ai un singur client, trebuie să înțelegi că nu le poți da impresia că mai ai și alte dosare de care te ocupi. De asta avocatura nu se termină niciodată.

Avocat Mălina Bucur: „Îmi place la nebunie această profesie, în mod inconștient aleg să ignor neregulile”

Ar fi ceva ce ți-ai dori să se schimbe în acest domeniu?

Mălina Bucur: Poate că, având o vechime de numai doi ani, nu m-am lovit încă de problemele sistemului. Sau poate că, având în vedere că îmi place la nebunie această profesie, în mod inconștient aleg să ignor neregulile. Cu toate acestea, nu cred că aș putea exemplifica ce aș dori să se schimbe.

Bineînțeles, sunt momente în care simți că lucrurile ar putea fi mai bune, când te apucă toți ăia răi pe motiv că procesul durează prea mult. Și că deși aveai dreptate, dar din cauza volumului imens de dosare pe care le au judecătorii, uneori se omite un aspect important pe care tu l-ai semnalat.

Chiar și așa, cred că și părțile mai puțin bune te învață cum să abordezi o problemă asemănătoare data viitoare. Și cum să faci ca judecătorul să înțeleagă mai bine ceea ce tu semnalezi. Și, în cele din urmă, te învață cum să fii mai bun de la un proces la altul.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce face fiica lui Feli Donose la doar 5 ani și jumătate
10 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Imaginea MOMENTULUI! Prima fotografie după anunţul BOLII lui Kate. Familia Regală nu a mai putut...
Fiica lui Țiriac, APARIȚIE RARĂ în COSTUM DE BAIE! Avem imaginile: „M-am îndrăgostit”
Dovada că Charlie Chaplin a fost ROMÂN! Cum s-a împrietenit cu medicul Ana Aslan
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca...
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită,...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Dovada că Charlie Chaplin a fost ROMÂN! Cum a devenit prieten cu Ana Aslan
Horoscop 24 Aprilie 2024. Balanțele vor avea bani, Peștii trebuie să-și mențină echilibrul atât în...
Horoscop Zilnic Miercuri 24 Aprilie 2024. Nativii Vărsător vor beneficia de motivația necesară pentru a-și...
Un val de schimbare cosmică este pe cale să redea fiecărei zodii noi drumuri de...
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl...
SURPRIZĂ în showbiz-ul din România! La un an de la nuntă, vedeta noastră a anunțat...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *